U trendu

Fabrika Amphenol planira da pokrene još 5 pogona u Trsteniku

TRSTENIK – Kompanija Amphenol Automotive Tehnology planira da u narednih pet godina otvori još pet proizvodnih pogona i zaposli više od 1000 radnika, rekla je danas direktorka fabrike Amphenol Jana Javorka.

Ona je na svečanom otvaranju fabrike, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da Amphenol u Trsteniku sada ima 130 zaposlenih i da se pogon prostire na 2.500 kvadratnih metara, a da je plan da se u 2019. pokrene rekonstrukcija još pet proizvodnih hala i obezbediti dodatnih pet hiljada kvadratnih metara prostora.

„Planiramo da se u narednih pet godina proširimo na osam hiljada metara kvadratnog prostora, da imamo nove kancelarije, prostorije za odmor i parking za zaposlene, kao i da zaposlimo više od 1.000 radnika“, rekla je i zahvalila na podršci vladi i opštini Trstenik u sprovođenju ovog projekta.

Potpredsednik i generalni direktor Amphenola Diter Ermantraut naveo je da je kompanija osnovana 1932. godine kao mala firma za proizvodnju cevastih grla za televizijske aparate, dok su danas, kaže, proizvodi te korporacije ugrađeni u svaki uređaj koji ima elektroniku.

Od borbenih aviona i vojnih sistema komunikacije, naprednih fabričkih automatizacija, vozila sa tradicionalnim pogonom na gorivo do električnih vozila, bežičnih mreža i pametnih telefona napredne generacije. Mi povezujemo svet“, rekao je Ermantraut.

Dodao je da ta korporacija godišnje ostvari profit od oko osam milijardi dolara i da ima više od 75.000 zaposlenih širom sveta, kao i da je Srbija 40. zemlja u kojoj su pokrenuli proizvodnju.

Ermantraut je zahvalio svim nadležnim organima u Srbiji koji su, kaže, pomogli da pronađu adekvatnu lokaciju i brzo počnu sa radom, kao i opštini Trstenik koja im je pomogla da prevaziđu administrativne poteškoće.

Rekao je da je su izuzetna podrška vlade, obilje stručnih radnika sa iskustvom u industriji i konkurentni troškovi razlozi zašto su odabrali Trstenik za otvaranje pogona.

„Uz sve ove razloge unapred se radujemo mnogim uspešnim godinama u Srbiji, jer smo videli da Srbija ubrzano raste u auto-industriji u poslednjih pet godina što je vrlo zahtevan zadatak“, rekao je Ermantraut i dodao da je cilj da ono što se proizvede u Srbiji za tu korporaciju postane znak za kvalitet.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar Ćirić naveo je da otvaranje fabrike Amphenol znači novi život za tu opštinu i opstanak više stotina porodica.

Ćirić je naveo da je Trstenik uvek bio simbol industrijalizacije, ali da je devedesetih godina počelo propadanje privrede koje je kulminiralo nakon 2000.godine i da se od tada veliki broj građana odselio iz te opštine.

Takvo stanje je, kaže, trajalo do pre nekoliko godina kada su državu preuzeli odgovorni ljudi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji vratio ugled i dostojanstvo zemlji i nadu u bolju budućnost.

„Sledeći takvu politiku i principe uspeli smo u poslednje dve godine da popravimo uslove života naših građana i uslove za razvoj privrede u našoj opštini, a dokaz za to je i otvaranje fabrike Amphenol Automative Tehnology“, rekao je Ćirić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.