U trendu

Fabrika Kontinentala u NS dokaz odlične saradnje sa Nemačkom

NOVI SAD – Na otvaranju fabrike Kontinental automotiv Srbija u Novom Sadu, pogona najmodernije i inovativne tehnologije za automobilsku industriju u koji će biti investirano 140 miliona evra, poslata je poruka da je ta investicija najbolji pokazatelj odlične saradnje Nemačke i Srbije.

Fabrika je otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučić, a član Izvršnog borda direktora komapnije Continental AG Helmut Mači rekao je da su odnos države Srbije i postojeća saradnja na svim nivoima vlasti u mnogome pomogli pri uspostavljanju, održavanju i širenju poslovanje te kompanije u Srbiji, ali i čitavom regionu.

„Znanje, posvećenost i otvoreni način razmišljanja naših kolega u Istraživačko – razvojnom centru, učvrstili su nas u veri da možemo da očekujemo slično i sa proizvodnim pogonom“, istakao je Mači.

Generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia Saša Ćoringa izrazio je uverenje da će ova fabrika postaviti vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta radnih uslova i zadovoljstva zaposlenih.

Istakao je da mu je drago što će mladi i obrazovani ljudi iz Srbije imati priliku da diktiraju i kreiraju trendove na svetskom tržištu.

„Inovativna elektronika, proizvedena ovde, sa oznakom ‘Made in Serbia’ biće naš tehnološki doprinos celom čovečanstvu“, naglasio je Ćoringa.

Direktor fabrike Continental Automotive Serbia Lućian Marđineanu naglasio je da je već sada jasno da je otvaranje ovog pogona početak dugog putovanja koji će u privredni život Novog Sada doneti proizvodnju visoko tehnoloških proizvoda.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je otvaranje ove fabrike još jedan primer odlične saradnje Grada Novog Sada, ali i Pokrajinske vlade, kao i Vlade Srbije sa Nemačkom.

„Kontinental je primer dobre saradnje, a trend ovakvih odnosa traje veoma dugo. Nemačka je partner broj jedan Srbije, pa čak i tokom pandemije. Od 2000. godine sve više je nemačkih investicija u Srbiji, a uz pomoć njih otvoreno je više od 2.000 radnih mesta“.

Šib je naveo da su takve investicije dokaz da nemačke kompanije ostaju u Srbiji i doprinose sve većoj reputaciji Srbije kao modernog i dinamičnog okruženja za poslovanje.

Nova fabrika je deo Kontinental poslovne jedinice Human Mac hine Interface (HMI), čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika.

Kontinental je jedan od globalnih lidera u ovoj oblasti, a istaknuto je da potražnja za proizvodima koji će se ovde praviti značajno raste u godinama za nama.

U prvom redu, reč je o kompleksnim kokpitima, velikim ekranima i kamerama u vozilima.

Previđeno je otvaranje 500 novih radnih mesta, a danas otvorena fabrika je prva faza realizacije celokupne investicije.

Nalazi se na 8.000 kvadratnih metara prosotora u Industrijskoj zoni u Novom Sadu.

Postavljanje prve opreme i početak proizvodnje očekuje se u drugom kvartalu ove godine, a u drugoj fazi, koja će se realizovati na jesen Kontinental će izgradit još jednu fabričku zgradu.

Taj novi objekat imaće površinu od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prosotra.

Fabrika je deo tehnološke kompanije Continental AG, koja posluje već tri godine u Novom Sadu i u okviru Istraživačko – razvojnog centra zaspošljava više od 600 inženjera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.