U trendu

FAO: Cene hrane rastu već peti mesec zaredom

ZAGREB – Cene hrane rastu već peti mesec zaredom, što ukazuje na postepeni oporavak od šoka koji je izazvala pandemija, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena osnovnih prehrambenih proizvoda u oktobru porastao na prosečnih 100,9 bodova, najviše od januara. To je za 3,1 bod više u odnosu na revidiranu vrednost u septembru.

Cene žitarica su prethodnog meseca skočile za 7,2 odsto u odnosu na septembar, a u poređenju sa oktobrom prošle godine za 16,5 odsto, kako navodi FAO.

Izvozna cena pšenice porasla je zbog smanjene ponude, dok su cene kukuruza dostigle najviši nivo u više od šest godina, usled velike potražnje iz Kine.

Cene stočnog ječma i sirka takođe su porasle, dok je pirinač znatno pojeftinio, prenosi Večernji list.

Cene šećera u oktobru povećale su za 7,6 odsto u odnosu na septembar, usled očekivanog pada proizvodnje u Brazilu i Indiji zbog oskudnih padavina.

Indeks cena mleka i mlečnih proizvoda se u oktobru povećao za 2,2 odsto, najviše zbog poskupljenja sira.

Cene biljnih ulja uvećale su za 1,8 odsto, usled poskupljenja palminog i sojinog ulja, dok su cene ulja repice naglo pale zbog neizvesne potražnje u Evropskoj uniji.

U oktobru su jedino pale cene mesa za 0,5 odsto u odnosu na septembar, nakon što je Kina uvela zabranu na uvoz svinjetine iz Nemačke zbog potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge.

FAO navodi da su žetve žitarica u svetu na putu da u 2020. godini dostignu rekord, iako su prognoze dodatno smanjene na 2,75 milijardi tona. Čak i u tom slučaju bio bi zabeležen rekord i povećanje u odnosu na prošlu godinu za 1,6 odsto.

Organizacija prognozira da će potrošnja žitarica u sezoni 2020/2021. iznositi 2,745 milijardi tona, što bi predstavljalo povecanje za 1,9 odsto u odnosu na 2019/2020.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar