U trendu

FAO: Cene hrane u svetu dostigle najniži nivo od septembra 2021. godine

RIM – Cene hrane u svetu blago su pale u februaru, dostigavši najniži nivo od septembra 2021. godine, budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mleka i mlečnih proizvoda nađačalo poskupljenje šećera, izvestila je danas agencija UN za hranu FAO.

FAO-ov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru za 0,6 posto u odnosu na januar, na prosečnih 129.8 bodova, najniži nivo od septembra 2021. godine.

Indeks se time smanjio 11. mesec zaredom i niži je za 19 odsto u odnosu na rekordni nivo, zabeležen u martu prošle godine, prvom mesecu ruskog napada na Ukrajinu.

Biljna ulja pojeftinila su u februaru za 3,2 odsto u odnosu na januar, a mleko i mlečni proizvodi za 2,7 procenata, izračunala je UN agencija za hranu i poljoprivredu.

Šećer je pak poskupeo za 6,9 odsto i cene su mu dostigle najviši nivo za šest godina, uglavnom zbog smanjene ponude iz Indije.

Žitarice su blago pojeftinile, za 0.1 odsto u odnosu na januar, odražavajući snažan pad cena pirinča, koji je zasenio blagi rast cena pšenice.

Cene mesa zadržale su se na januarskom nivou.

U zasebnom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je u prvoj preliminarnoj proceni izračunao da bi ove godine u svetu trebalo biti proizvedeno 784 miliona tona pšenice, nešto manje nego u 2022., ali još uvek blizu rekorda.

U Severnoj Americi očekuje se snažan rod budući da su poljoprivrednici zbog visokih cena povećali zasejanu površinu, navode iz FAO, prenosi Rojters.

U Evropi, proizvodnja bi prema preliminarnim prognozama trebalo da se smanji, a pad se očekuje i u Rusiji, zbog sušnijih uslova na jugu i manje zasejane površine pod pritiskom nižih cena na domaćem tržištu.

Kako se navodi, u Ukrajini bi proizvodnja ove godine trebalo da bude znatno ispod proseka budući da je površina zasejana ozimom pšenicom smanjena za oko 40 odsto pod uticajem ozbiljnih finansijskih ograničenja, oštećene infrastrukture i blokiranog pristupa poljima u pojedinim delovima zemlje.

FAO je istovremeno potvrdio procenu prema kojoj bi u sezoni 2022./2023. trebalo da bude proizvedeno 2,77 milijardi tona, za 1,3 odsto manje nego u prethodnoj sezoni.

Trgovina žitaricama trebalo bi da se smanji za 1.8 procenata u odnosu na sezonu 2021./2022., na 473 miliona tona, potvrdila je UN-ova agencija, a zalihe bi na kraju sezone, u leto ove godine, trebalo da budu niže za 1,2 odsto nego na početku i padnu na 844 miliona tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.