U trendu

Globalne cene hrane pale u julu četvrti mesec zaredom

RIM – Svetske cene prehrambenih proizvoda značajno su pale u julu, pri čemu su žitarice i biljna ulja pojeftinili u dvocifrenom procentu, izvestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Pomno praćeni FAO-v indeks cena hrane je u julu iznosio u proseku 140,9 poena, što je smanjenje od 8,6 odsto u odnosu na jun i četvrti uzastopni mesec pada otkako je ranije ove godine dostigao maksimum svih vremena.

Ovaj indeks, koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, ipak je i dalje za 13,1 posto viši nego u julu 2021, navodi se izveštaju objavljenom na veb sajtu ove agencije UN sa sedištem u Rimu.

Cene biljnih ulja su opale za 19,2 odsto u julu na mesečenom nivou, spustivši se na 10-mesečni minimum. Međunarodne kotacije svih vrste ulja su skliznule, uključujući i cene suncokretovog ulja koje su pale usled smanjene globalne uvozne potražnje uprkos nastavku logističkih neizvesnosti u crnomorskom regionu, kao i pod uticajem nižih cena sirove nafte.

Žitarice su pojeftinile na međunarodnom tržištu za 11,5 odsto u odnosu na jun, ali su njihove cene još uvek za 16,6 odsto iznad vrednosti iz jula 2021. S padom su predvodile cene pšenice koje su potonule za čak 14,5 odsto, delom kao reakcija na sporazum Ukrajine i Rusije da se deblokira izvoz iz ključnih crnomorskih luka, a delom zbog sezonski veće ponude iz tekuće žetve na severnoj hemisferi.

Svetske cene krupnih žita su prošlog meseca smanjene za 11,2 odsto, pri čemu su cene kukuruza niže za 10,7 odsto, zbog rusko-ukrajinskog sporazuma i povećane sezonske ponude iz Argentine i Brazile. Cene pirinča su takođe zabeležile pad prvi put u 2022.

Silaznu putanju su imale i cene šećera, koje su oslabile za 3,8 odsto u odnosu na jun zbog zabrinutosti vezanih za izglede potražnje usled očekivanog daljeg globalnog ekonomskog usporavanja, slabljenja brazilskog reala, nižih cena etanola i veće brazilske proizvodnje šećera nego što se ranije predviđalo. Nagoveštaji većeg izvoza kao i povoljni izgledi proizvodnje u Indiji takođe su doprineli padu svetskih kotacija šećera, dok je oštriji pad cena sprečilo vrelo i suvo vreme u Evropskoj uniji koje je izazvalo zabrinutost za rod šećerne repe.

Mleko i mlečni proizvodi su u julu pojefitnili na globalnom tržištu za 2,5 odsto u odnosu na jun, zbog slabe trgovinske aktivnosti, ali su još uvek za 25,4 procenta skuplji nego u julu prošle godine. Cene mleka u prahu i putera su pale, dok su cene sira ostale stabilne, podstaknute potražnjom u evropskim turističkim destinacijama.

Kada je o mesu reč, i njegove cene su blago snižene na mesečnom nivou, za 0,5 odsto u odnosu na jun, pošto je oslabila uvozna tražnja za goveđim, ovčijim i svinjskim mesom. Nasuprot tome, kotacije živinskog mesa dostigle su u julu najviši nivo u istoriji, podstaknute jakom globalnom potražnjom za uvozom i smanjenom ponudom zbog izbijanja ptičjeg gripa na severnoj hemisferi, navodi se u izveštaju FAO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar