U trendu

FAO: Svetske cene hrane u padu Ε‘esti mesec zaredom

RIM – Indeks globalnih cena prehrambenih proizvoda pao je u septembru 2022. Ε‘esti mesec zaredom usled oΕ‘trog pada kotacija biljnih ulja, koji je viΕ‘e nego kompenzovao rast cena ΕΎitarica, navodi se u izveΕ‘taju koji je danas objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO-v indeks cena hrane, koji prati mesečne promene meΔ‘unarodnih cena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, iznosio je u septembru u proseku 136,3 poena, i niΕΎi je za 1,1 odsto nego u avgustu, ali je za 5,5 procenata viΕ‘i u odnosu na godinu dana ranije.

Do pada indeksa su dovele cene biljnih ulja, koje su potonule za 6,6 posto u septembru na najniΕΎi nivo od februara 2021. Na globalnim trΕΎiΕ‘tima su pojefitinili palmino, sojino, suncokretovo i repičino ulje. Situacija s velikim zalihama palminog ulja koja se nastavlja podudara sa sezonskim rastom proizvodnje u jugoistočnoj Aziji, gurnula je cene ove robe naniΕΎe. VeΔ‡a izvozna dostupnost sojinog ulja u Argentini, poveΔ‡ana ponuda suncokretovog ulja iz crnomorskog regiona i pojeftinjenje sirove nafte takoΔ‘e su doprineli padu ovog podindeksa.

Nasuprot tome, kotacije ΕΎitarica su porasle za 1,5 odsto u odnosu na avgust.

MeΔ‘unarodne cene pΕ‘enice su ojačale za 2,2 odsto zbog suΕ‘e u Argentini i SAD, dok su svetske cene kukuruza uglavnom ostale stabilne, poΕ‘to je jak dolar delovao kao protivteΕΎa pritisku od pogorΕ‘anih izgleda ponude vezanih za niΕΎu proizvodnju u Americi i Evropskoj uniji. Cena pirinča porasla za 2,2 procenta, uglavnom kao odgovor na promene izvozne politike u Indiji.

Cene mlečnih proizvoda su skliznule za 0,6 procenata na mesečnom nivou, őto je u velikoj meri odraz slabijenja evra prema dolaru, zajedno sa neizvesnostima na tržiőtu i tmurnim izgledima globalnog ekonomskog rasta.

Globalne kotacije mesa su opale za 0,5 odsto. Svetske cene goveΔ‘eg mesa pale su pod uticajem visoke izvozne dostupnosti iz Brazila i poveΔ‡anog klanja goveda u nekim zemljama proizvoΔ‘ačima, dok su cene ΕΎivinskog mesa pale zbog smanjene potraΕΎnje za uvozom. Nasuprot tome, cene svinjskog mesa su porasle zbog manje ponude svinja za klanje u Evropskoj uniji.

Šećer je na globalnim tržiőtima pojeftinio za 0,7 posto u septembru, uglavnom zbog dobrih prognoza proizvodnje u Brazilu, nižih cena etanola i valutnih kretanja.

FAO je danas takoΔ‘e objavio najnoviji pregled ponude i potraΕΎnje ΕΎitarica, u kojem je dodatno snizio prognozu globalne proizvodnje ΕΎitarica za 2022. godinu na 2 768 miliona tona, Ε‘to je zaa 1,7 odsto ispod rezultata iz 2021.

Svetska proizvodnja krupnih ΕΎitarica predviΔ‘Δ‘a se na 1 468 miliona tona, Ε‘to je pad od 2,8 odsto u odnosu na proΕ‘lu godinu, uglavnom zbog nepovoljnih uslova useva u Sjedinjenim DrΕΎavama. Procenjuje se da Δ‡e svetska proizvodnja pirinča iznositi 512,8 miliona tona, Ε‘to je 2,4 procenta manje u odnosu na istorijski maksimum postignut 2021, ali je ipak i dalje natprosečan rod.

FAO je podigao prognozu globalne proizvodnje pőenice na 787,2 miliona tona, őto je 1,0 odsto viőe u odnosu na 2021. godinu, zbog prinosa koji su bolji od očekivanih u Evropskoj uniji i Ruskoj Federaciji.

TakoΔ‘e pedviΔ‘a da Δ‡e svetska pogtroΕ‘nja ΕΎitarica tokom 2022/23. godine opasti za 0,5 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, na 2 784 miliona tona, pri čemu je taj pad uglavnom odraz manje upotrebe stočne hrane.

U novom izveΕ‘taju, FAO procenjuje da Δ‡e svetske zalihe ΕΎitarica na kraju sezone 2023. biti za 1,6 odsto ispod nivoa na početku sezone, i da Δ‡e iznositi 848 miliona tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.