U trendu

FCD: U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak, postala pravilo

Povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, Fondacija centar za demokratiju (FCD) saopštila je danas da mnogi radnici u Srbiji rade u uslovima nesigurnog zaposlenja, niskih zarada i rizika od siromaštva, nedovoljne zaštite radnih prava, bezbednosti i zdravlja na radu.

„U Srbiji je minimalna zarada, koja bi trebalo da bude izuzetak i privremena mera, koja ima zaštitnu funkciju – postala pravilo, a njena visina ne obezbedjuje minimum egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenih i njihovih porodica. Iznos minimalne zarade u 2022. godini je ispod relativnog praga siromaštva za tročlanu porodicu koji iznosi 39.600 dinara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je „nominalan rast prosečnih zarada u prvih šest meseci ove godine bio 13,5 odsto, a realan 3,5 odsto“.

„FCD nastavlja rad na promociji standarda dostojanstvenog rada u Srbiji i socio-ekonomskih prava u kontekstu reformi orijentisanih na EU, uz implementaciju Agende 2030 UN. Neophodno je uskladjivanje domaćeg pravnog okvira sa standardima Evropske unije i Medjunarodne organizacije rada, uredjivanje novih oblika rada, kao i donošenje strateških dokumenata koji uredjuju pitanja iz oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike“, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)