U trendu

FED podigao kamatnu stopu za 0,75%, smanjio prognozu rasta

VAŠINGTON – Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena na sednici završenoj u sredu uveče, što je najagresivnije povećanje od 1994. godine, a istovremeno su snizile procenu privrednog rasta SAD.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je nadlaežan za utvrđivanje visine kamatnih stopa, podigao je nivo referentne kamate na sredstva FED-a na raspon od 1,5-1,75 posto, na najviši nivo od početka pandemije u martu 2020, čime su okončane višenedeljna tržišna nagađanja.

„Jasno je da je današnje povećanje od 75 baznih poena neuobičajeno veliko i ne očekujem da će potezi ovog obima postati uobičajeni“, rekao je predsednik FED-a DŽerom Pauel, ali je dodao da očekuje da će i na julskom sastanku doći do podizanja stope od 50 ili 75 baznih poena, prenosi CNBC.

On je naveo da će se odluke donositi „sastanak po sastanak“ i da će FED „nastaviti da informiše o našim namerama što jasnije možemo“.

„Želimo da vidimo napredak. Inflacija ne može da se smanji dok se počne da stagnira. Ako ne budemo videli napredak… to bi moglo da nas izazove da reagujemo jače. Uskoro ćemo videti određeni napredakt“, rekao je Pauel.

Akcije na Vol Stritu su bile volatilne nakon odluke FED-a, ali su ojačale tokom Pauleovog obraćanja na konferenciji za novinare posle sednice.

Referentna stopa FED-a će završiti godinu na 3,4 procenta, što je na sredini ciljanog raspona predviđanja pojedinih članova FOMC-a. To je za 1,5 procentnih poena vuše u odnosu na martovsku procenu. Komitet takođe predviđa da će kamatna stopa porasti na 3,8 procenata u 2023. godini, za čitav procentni poen iznad nivoa koji se očekivao u martu.

Zvaničnici FED-a su takođe značajno smanjili prognoze ekonomskog rasta SAD za 2022. godinu, i sada predvđaju povećanje BDP-a od samo 1,7 odsto u odnosu na martovsku projekciju od 2,8 procenata.

Što se inflacije tiče, takođe su podigli prognozu za celu 2022. godinu na 5,2 posto sa prvobitno predviđenih 4,3 odsto, dok baznu inflaciju, koja isključuje promenljive cene hrane i energije, vide na 4,3 procenta, što je za samo 0,2 procentna poena više u odnosu na prethodnu projekciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar