U trendu

FIC: Izmenti Zakon o porezu na imovinu, olaksati digitalni pot

BEOGRAD – Savet stranih investitora (FIC) u publikaciji Bela knjiga za 2021. godinu, koja će danas biti predstavljena, između ostalog preporučuje da se izmeni Zakon o porezu na imovinu, zatim vrednovanje imovine po fer vrednosti za svrhe poreza na dobit, kao i da se olakša korišćenje digitalnog potpisa tako da postane dostupan najširem krugu ljudi.

U Beloj knjizi analizirano je devet oblasti koje su izabrane kao prioritetne i date su preporuke usmerene na njihov razvoj kako bi se podržao privredni rast i poboljšao životni standard građana Srbije.

Predstavljanju Bele knjige će, kako su najavili iz FIC-a, prisustvovati premijerka Ana Brnabić, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, predsednik Saveta stranih investitora i generalni direktor Telenora Srbije Majk Mišel, kao i glavni urednik Bele knjige 2021. Miroljub Labus.

U panel diskusiji će učestvovati potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Žiofre i Mišel.

Devet oblasti za koje su analizirana poboljšanja od novembra prošle do oktobra ove godine i date glavne preporuke za budućnost su porezi, radno-pravni propisi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor, hrana i poljoprivreda, stečaj, devizno poslovanje i farmaceutska industrija.
U oblasti poreza se kao poboljšanje navode izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i usvajanje jedinstvenog Pravilnika za PDV, kao i činjenica da je Zakona o porezu na dobit pravnih lica usaglašen sa zakonima kojima se uređuju alternativni investicioni fondovi.

Glavna preporuka Saveta jeste da se o svim novim propisima javne rasprave organizuju na vreme kao i da se izmeni Zakon o poreza na imovinu. Takođe preporučuje vrednovanje imovine po fer vrednosti za svrhe poreza na dobit i drugo.

FIC ocenjuje da je u oblasti radno-pravnih odnosa boljitak ostvaren novim rešenjima kojima su olakšane procedure za podnošenje zahteva za dozvole koje regulišu status stranaca u Srbiji.

Kada je o preporukama reč, one se odnose na rešenja koja bi trebalo da obuhvate digitalizaciju radno-pravnih dokumenata, fleksibilnije uslove rada od kuće, kao i fleksibilnije uslove i procedure prestanka radnog odnosa.

Kod digitalizacije i elektronskog poslovanja se kao poboljšanje navodi uvođenje, tzv. kvalifikovanog potpisa u cloudu, te novih usluga preko portala eUprava, zatim napredak u digitalizaciji finansijskih usluga i završetak registra građana koji je na jednom mestu objedinio 13 različitih baza podataka.

Preporučuje se olakšavanje korišćenja digitalnog potpisa tako da postane dostupan najširem krugu ljudi.
U sektoru nekretnina poboljšanja su postignuta, smatraju u FIC-u, izmenama Zakona o konverziji, pa je primetan porast broja izdatih građevinskih dozvola, a FIC preporučuje dalje izmene ovog zakona radi umanjenja naknade troškova.

Takođe, izdavanje gradevinskih dozvola u odgovarajućoj sadržini bez izlaganja dodatnom gubitku vremena i
trošenju sredstava radi pribavljanja dodatne dokumentacije, koje će bez odlaganja biti dostavljene nadležnom katastru.

Preporuke je i da se obezbedi ujednačena i transparentna primena zakona radi dodatnog ubrzanja i predvidivosti katastarskih procedura i da se izmeni Zakon o hipoteci i Zakon o finansijskom lizingu.

Sledeća oblast koju je FIC analizirao jeste borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor, gde se u poboljšanja svrstavaju otvaranje jedinstvenog kontakt centar za prijavljivanje nezakonitosti republičkim inspekcijama, objavljivanje kontrolnih lista i obrazaca inspekcija na sajtu www.inspektor.gov.rs .

Pozitivnim je označeno i formiranje Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije od strane Vlade Srbije, kao i usvajanje Zakona o fiskalizaciji kao i elektronskom fakturisanju koji predviđaju korišćenje modernih tehnologija.

Preporučuje se uvođenje specijalizacije sudija za prekršaje u privredi, unapređenje sistem fiskalnog opterećenja za preduzeća izradom registra važećih naknada kako bi se kontrolisali parafiskalni nameti.

Kada je reč o hrani i poljoprivredi, kao šestoj temi kojom se bavio FIC, među poboljšanjimaa su navedeni izrada Vodiča za sprovodenje propisa o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani i osnivanje radne grupu za donošenje Pravilnika o hrani sa izmenjenim nutritivnim sastavom.

Preporuke su usmerene na usklađivanje Zakon o bezbednosti hrane sa regulativom EU, uspostavljanje sveobuhvatnog sistem analize rizika od strane svih inspekcijskih službi, uspostavljanje jedinstvenog pravila u procedurama inspekcijskih službi, te usvajanje novog Zakona o sanitarnom nadzoru.

Predložene izmene Zakona o stečaju bi trebalo da dovedu do poboljšanja položaja razlučnog i založnog poverioca i do veće transparentnosti i efikasnosti stečajnih postupaka, navodi se kao boljitak u analizi stečaja i preporučuje regulisanje dostavljanja u stečajnom postupku, tako da ono bude brže i efikasnije.

Devizno poslovanje je ocenjuje Savet značajno poboljšano u pogledu transparentnosti i dostupnosti stavova NBS kada je centralna banka počela da na svom sajtu objavljuje najčešće postavljana pitanja o primeni propisa o deviznom poslovanju.
Takođe i usvajanje podzakonskih akata kojima je pojašnjen režim kod kredita koje odobravaju međunarodne finansijske institucije.

Među preporukama se navode dalje ublažavanje administrativnih zahteva, pojednostavljivanje pravila o prebijanju potraživanja.

Pluseve farmaceutskoj industriji donela su rešavanja pitanja naplate većine duga zdravstvenih ustanova prema dobavljačima kao i početak primene izmenjenog Pravilnika o registraciji od strane Agencije za lekove i izdavanje većeg broja trajnih dozvola za lek.

FIC farmaceutskoj industriji preporučuje da obezbedi stabilno finansiranje inovativnih i generičkih lekova, te da izmiri preostale dugove državnih zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama i
dobavljačima za isporučene lekove i medicinska sredstva.

Bela knjiga je prvi put objavljena 2003. godine. Prošlogodišnja je imala 319 preporuka, od kojih je kod osam odsto ostvaren značajan napredak, kod 25 odsto određeni napredak, dok kod 67 odsto nije bilo napretka.

Savet stranih investitora je poslovno udruženje koje je 2002. godine osnovalo 14 stranih kompanija koje posluju u Srbiji.

Saveta ima oko 120 kompanija članica koje su, kako navode iz FIC-a, investirale više od 36 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 ljudi u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.