U trendu

Fijat radnicima u KG nudi tromesečni rad u Slovačkoj

KRAGUJEVAC – Radnici kragujevackog Fijata dobili su ponudu za odlazak na tromesecni rad u Slovačku, rekao je Tanjugu predsednik Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ u kragujevačkom Fijatu Zoran Stanić i dodao da je veoma mala zainteresovanost, iako su ovog puta ponuđeni mnogo bolji uslovi.

Kako je rekao, u odnosu na prošli put kada je bilo i pritisaka na zaposlene, ova ponuda je dosta povoljnija, kada su u pitanju uslovi rada i plaćanja.

Ipak, radnici uglavnom nisu zainteresovani za odlazak na rad u Slovačku, dodao je on.

„Svega nekoliko njih je izrazilo interesovanje da ide u grad Trnava u Slovackoj da radi u tamošnjoj fabrici. Uglavnom je slabo interesovanje, radnici ne žele da idu. Jesu ovog puta znatno bolji uslovi, nego ranije, jer zaposleni koji se odluče da odu, pored mesečne neto plate od 660 evra, dobijaju i bonus u iznosu od 5.580 evra, u dve rate: prvu od 2.200 evra pri odlasku, a drugu kada se vrate u iznosu od 3.380 evra“, naveo je Stanić.

Takođe, imaju pravo na jedan dolazak kući mesečno o trošku fabrike.

„Ali i pored svega, radnici ne žele da idu. Dobili smo informacije da su poziv za Slovacku dobijali čak i radnici obezbeđenja i drugi zaposleni koji nemaju nikakvo iskustvo u radu na proizvodnoj liniji. Nije to lak posao, stojite u specifičnom položaju osam sati dnevno“, objašnjava Stanić.

Napominje da se i dalje ne zna ništa zvanično o budućnosti kragujevačke fabrike i da u ovom trenutku zaposleni rade samo tri, cetiri dana u toku meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.