U trendu

Fijat u Kragujevcu od ponedeljka ponovo radi u tri smene

Radnici fabrike Fijat Krajzler automibili (Fiat Chrysler, FCA) u Kragujevcu vratiće se na posao u sve tri smene u ponedeljak, 16. novembra, posle jednonedeljne pauze zbog neodostatka posla i smanjene tražnje automobila, rečeno je danas agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te kompanije.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Zoran Marković je rekao da su zbog nedostatka posla radnici fabrike automibila u Kragujevcu, u kojoj se proizvodi model fijat 500L, od sredine septembra počeli da idu na plaćena odsustva.

„U oktobru je svaka druga sedmica bila neradna, tako je počeo i novembar. Sada se u fabrici rade nedeljni planovi, pa smo blagovremeno obavešteni o tome kada se neće raditi“, rekao je on.

Marković je dodao da je fabrika pri kraju realizacije plana proizvodnje za ovu godinu, kao i da je poznato da FCA ne proizvodi za zalihe, već prema potražnji.

„Problem je što nema najavljenog izvoza na rusko tržište, a smanjena je potražnja automobila na severnoameričkom tržištu“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija.

Prema njegovim rečima, u fabrici u Kragujevcu će ove godine biti dvostruko više neradnih sedmica nego 2014. godine.

„Jedino rešenje je, mnogo puta smo na to ukazivali i predstavnicioma Vlade Srbije, u proizvodnji drugog modela u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu. Bez toga nema kontinuiteta proizvodnje, niti njenog povećanja“, rekao je Marković.

On je podsetio da se, uz puno radno angažovanje u sve tri smene, u kragujevačkoj fabrici kompanije FCA Srbija, proizvede 12.000 automobila mesečno.

U toj kompaniji, u kojoj su vlasnici italijanski Fijat i Vlada Srbije, radi 3.100 zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar