U trendu

Filipinski predsednik Markos najavio brojne ekonomske reform

MANILA – Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi najavio je danas da će reformisati poreski sistem te zemlje i učiniti je poželjnom investicionom i turističkom destinacijom, obećavši i velike promene u poljoprivrednom sektoru kako bi se povećala proizvodnja i smanjila visoka zavisnost od uvoza.

U svom prvom obraćanju naciji u Kongresu, Markos, koji je ubedljivo pobedio na izborima u maju, rekao je da je sprovođenje reformi od vitalnog značaja kako bi se privukli turisti i investicije i održao trenutno snažan zamajac rasta, izveštava Rojters.

On je naveo da će njegova vlada voditi čvrstu fiskalnu politiku i da cilja rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,5 do 7,5 posto ove godine, upozoriavajući na predstojeće izazove u pogledu očuvanja cenovne stabilnosti.

Markos, sin pokojnog filipinskog diktatora zbačenog sa vlasti tokom ustanka 1986, rekao je da je od ključne važnosti da njegova zemlja, veliki uvoznik pirinča i drugih sirovina, poveća vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i postane otpornija na klimatske promene.

Među merama koje će uvesti je i moratorijum na otplatu dugova poljoprivrednika kako bi im se omogućilo da sredstva usmere u poboljšanje proizvodnje.

„To će rasteretiti poljoprivrednike od tih obaveza i omogućiti da se fokusiraju na unapređenje produktivnosti“, rekao je on, naglasivši da je potrebno „uliti svežu i novu krv“ u agrarni sektor i da nova generacija poljoprivrednika treba da koristi naučno zasnovane metode u proizvodnji.

Markos je takođe obećao da će poboljšati obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i uslove rada lekara i medicinskih sestara i unaprediti infrastrukturu na više od 7.000 ostrva u zemlji, uključujući modernizaciju aerodroma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.