U trendu

Finci izumeli „peščanu bateriju“ za jeftino daljinsko grejanje

BEOGRAD – Finski istrazivači instalirali su prvu u svetu funkcionalnu „peščanu bateriju“, koja se, koristeći niskokvalitetni pesak, puni toplotom proizvedenom od jeftine električne energije iz sunca ili vetra, i omogućava jeftino daljinsko grejanje.

Ovaj uređaj može mesecima da skladišti obnovljivu energiju, jer pesak akumulira toplotu na oko 500 stepeni, što onda može da greje domove zimi kada je energija skuplja.

Programeri kažu da bi to moglo da reši poteškoće u snabdevanju tokom cele godine, što je glavni problem zelene energije, prenosi Energetski portal pozivajući se na Bi-Bi-Si.

Trenutno se većina baterija izrađuje od litijuma i skupe su, a i mogu da podnesu samo ograničenu količinu viška energije.

Tim mladih finskih inžinjera završio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od peska za koju veruju da može da reši problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem.

Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski, koja upravlja sistemom daljinskog grejanja za to područje.

Baterija ispušta vruć vazduh koji zagreva vodu za sistem daljinskog grejanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i u lokalni bazen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar