U trendu

FINMA: Razmatra se disciplinski postupak protiv menadžera Kredi Suis

BERN – Švajcarski finansijski regulator
(FINMA) saopštio je danas da razmatra da li da pokrene disciplinski postupak protiv menadžera banke Kredi Suis nakon što je drugu najveću banku u Švajcarskoj morala da otkupi prošle sedmice najveća švajcarska banka UBS.
Predsednica FINMA Marlen Amstad rekla je za švajcarski list „NŽ am zontag“ da je još otvoreno da li će biti novih spasavanja banaka, kao i da je glavni fokus regulatora na očuvanju finansijske stabilnosti.

Amstad je rekla da su u Kredi Suis u toku nekoliko godina napravljene brojne greške i da je postojao nedostatak
odgovornosti u toj instituciji, preneo je Rojters.

FINMA je sprovela šest javnih izvršnih postupaka
protiv Kredi Suis poslednjih godina, podsetila je Amstad.

Ona je ocenila kao dobru odluku švajcarskih vlasti da otpišu dug Kredi Suis od 17,39 milijardi dolara kao deo spasavanja te banke.

Izvršni direktor FINMA Urban Angern rekao je u odvojenom intervjuu za novine „Zontags cajtun“ da je regulator dosledno intervenisao u ovim slučajevima i da je imalo efekta.

Angern je istakao da postoje otvorene rasprave o proširenju nadležnosti FINMA, kao što je ovlašćenje da izriče novčane kazne.

UBS je pristala da kupi Kredi Suis prošle sedmice za 3,26 milijardi dolara u deonicama i do 5,43 milijarde dolara gubitaka u procesu spajanja dve banke koje su osmislile švajcarske vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.