U trendu

Firme iz regiona u Beogradu na skupu o digitalizaciji u poljoprivredi

Prva regionalna konferencija AgriSummit.Tech, posvećena primeni praktičnih digitalnih i tehnoloških (IKT) rešenja u oblasti poljoprivrede na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na sektore voća, povrća i vinogradarstva, počela je danas u Beogradu.

Na skupu je oko 170 proizvođača, pružaoca digitalnih rešenja, privrednih udruženja, zadruga, eksperata, predstavnika univerziteta, razvojnih i istraživačkih organizacija, i to iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, i Hrvatske.

Cilj konferencije je da se putem razmene znanja i povezivanjem poljoprivrednih proizvođača i pružaoca digitalnih i tehnoloških rešenja, poveća primena digitalnih i inovativnih rešenja među regionalnim akterima, i tako doprinese unapređenju svih poslovnih procesa i rezultata u ovom sektoru.

Konferenciju AgriSummit.tech je organizovana uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), regionalnog USAID-ovog projekta Ekonomskog razvoja, upravljanja i rasta preduzeća i regionalnog projekta „Podrška ekonomskoj diversifikaciji u ruralnim područjima Jugoistočne Evrope“ (SEDRA II), koji finansira Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a sprovodi Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović je rekla je projekat digitalizacije poljoprivrede sproveden za samo četiri meseca.

„Umesto da čekaju u redu za dokumenta, poljoprivrednici sada mogu obaviti svoje poslove brzo i efikasno putem digitalne platforme eAgrar. Naši poljoprivrednici su prihvatili promene, usvojili nove tehnologije i postali pioniri digitalne poljoprivrede u Srbiji“, rekla je ona.

Dodala je da je digitalizacija samo prvi korak ka transformaciji sektora poljoprivrede.

„Potencijal za veću primenu digitalnih i tehnoloških rešenja u poljoprivredi širom regiona je ogroman. Zbog toga USAID podržava ovu konferenciju i druge inicijative, da bi se pametna poljoprivreda proširila u regionu i na taj način pomoglo domaćim firmama da održe korak sa globalnom konkurencijom“, izjavila je direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam.

Učesnici skupaće danas obići farmu Berry log na Kosmaju, koja primenjuje rešenja „pametnog navodnjavanja“, videti i kako funkcioniše novorazvijena univerzalna robotska platforma (AgAr) namenjena poljoprivrednoj proizvodnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.