U trendu

Firme iz Srbije traže put do alternativnih tržišta u Aziji, Africi i Americi (FOTO/VIDEO)

Voćari Srbije, koji su robu najvećim delom plasirali na rusko i ukrajinsko tržište, zbog rata u Ukrajini nedavno su zatražili pomoć Privredne komore Srbije za osvajanje novih tržišta u Aziji i Africi. Preporuka je da preko predstavništva tog udruženja novu šansu za izvoz zatraže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Maroku, Egiptu i Indiji.

Na traženje novih tržišta prinuđene su i firme iz, pre svega, metalskog, mašinskog i elektro-sektora jer je sve manje prostora na domaćem tržištu. Država uglavnom velike infrastrukturne radove direktno ugovara sa stranim kompanijama koje to i finansiraju.

Prema podacima Mreže za poslovnu podršku od oko 90.000 aktivnih malih i srednjih preduzeća u Srbiji 17.000 izvozi u EU, a samo oko 6 odsto njih plasira na vanevropska tržišta.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić kaže da je problem tog sektora što je uglavnom radio delove za veće firme. Kinesko tržište može da se osvoji samo specifičnim proizvodima, jer su i sami veliki proizvođači i imaju posebne zahteve za druge proizvođače.

„Mi dolazimo iz sistema koji ne pruža dovoljno veliku podršku sektoru malih i srednjih preduzeća. Kod nas je uobičajeno da su strane kompanije više subvencionisane nego domaće, a naš poreski sistem i opterećenja su mnogo viša i ako se uporedimo sa nekom zemljom istočne Evrope, Češkom ili Poljskom, jako je teško u tim uslovima konkurisati nekom na inostranom tržištu“, rekao je Rajić.

U Srbiji postoji 13 poreskih oblika i oko 60 do 80 parafiskalnih nameta. Sveukupni nameti su daleko veći nego u drugim zemljama, a konkurentnost se meri ukupnim opterećenjem i stručnošću radne snage da napravi proizvod visokog kvaliteta za inostrane kupce.

„Strategija da se dodje do takvih kupaca je za većinu malih i srednjih preduzeća zahtevna i podrazumeva ulaganje iz sopstvenih sredstava, odlazak na ta tržišta i istraživanje da bi se prišlo kupcima. To je složen proces za koji većina preduzeća nema širu podršku države i svodi se na pojedinačne kontakte i snalaženje menadžera“, istakao je Rajić.

Svetske kompanije za osvajanje novih tržišta imaju utvrđen postupak, među kojima je i analiza tržišta. Taj postupak traje po nekoliko godina za šta domaće firme nemaju snagu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.