U trendu

Firme se polako oporavljaju, od marta oko 60.000 novozaposle

BEOGRAD – Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da je zahvaljujući merama podrške u novembru bilo za oko 60.000 novozaposlenih više nego u martu kada je počela epidemija kovida19, kao i da se privrednici polako oporavljaju.

„Vidimo da broj novozaposlenih i dalje raste i da su privredni subjekti počeli malo da se oporavljaju i priremaju za sledeću godinu“, rekla je Atansković.

Ministarka je, na Završnoj konferenciji projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20″ i finale Poreske debate – Izlaz iz sive ekonomije – Nova rešenja za novo vreme“, ukazala na značaj promene svesti u društvu po pitanju sive ekonomije.

Istakla jeda građani treba da shvate da se sivom ekonomijom ne krade od države već od građana i onih u privredi koji legalno rade.

„Neće biti ni puteve ni bolnica niti drugih stvari, kao ni mogućnosti za pomoć privredi kroz subvencije ako imamo sivu ekonomiju“, naglasila je Atanasković.

Podseća da je Srbija ove godine za mere podrške izdvojila oko šest milijardi evra i ističe da smo jedna od retkih zemalja koja je našla pravu meru da pomogne svoju privredu u pandemiji.

„Preduzeli smo sve da pomognemo našim privrednicima, mikro malim i srednjim preduzećima, našli pravu meru za održanje njihove likvidnosti i očuvanje radnih mesta“, naglasila je Atansković.

Kako je rekla, više od 160 mlijardi dinara je prošlo kroz razdeo Ministarstva privrede za pomoć likvidnosti i podsticaj zaposlenosti i pomoć je pružena za oko 250.000 naših privrednih subjekata.

Očekuje smirivanje krize u narednoj godini i dodaje da će to ministarstvo pratiti situaciju i pokušati da reagujemo na odgovarajući način.

„Mislim da su minstastvo i država uspeli da našu ekonomiju sačuvaju u ovo teško vreme“, dodala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.