U trendu

Fiskalne kase povezane sa Upravom neće suzbiti sivu ekonomiju

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je danas da predlog da se uvedu fiskalne kase koje su direktno (on lajn) povezane sa Poreskom upravom neće značajnije uticati na suzbijanje sive ekonomije, a predstavljaju trošak za privredu od oko 100 miliona evra.

On je na predstavljanju časopisa „Kvartalni monitor“ istakao da uvodjenje takvih fiskalnih kasa nije najvažnija mera za suzbijane nelegalnog poslovanja.

„Već se zna da takva mera daje skromne rezultate, a moguće je i da ih uopšte ne bude. Predlog je možda povezan sa monopolistima i lobijem koji se bavi proizvodnjom tih uredjaja, oni bi imali korisi, a država ne mnogo“, rekao je Arsić.

On je dodao da predlog da nove fiskalne kase plati država umesto privrednici još lošiji jer bi u tom slučaju svi poreski obveznici plaćali račun privatnih firmi.

Po rečima Arsića, postoje druge mere za suzbijanje sive ekonomije koje ne koštaju skoro ništa, kao što je jačanje Poreske uprave, povećanje broja poreskih inspektora, bolja organizacija te službe i kontrola na osnovu analize najrizičnijih poslova gde je utaja najveća.

Dodao je da treba pojačati autonomiju Poreske uprave, kako poreznici ne bi na tefonski poziv nekog iz vlasti radili kontrolu plaćanja poreskih obaveza.

Ministarstvo finansija priprema zakon po kome bi svi privrednici morali da uvedu kase koje su on lajn vezane sa Poreskom upravom i poreznici bi imali uvid u poslovanje u realnom vremenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.