U trendu

Fiskalni savet: Naše je da saopštimo i Vladi i javnosti

BEOGRAD – Fiskalni savet danas je kritikovao povećanje plata u javnom sektoru preko nominalnog rasta BDP-a i istakao da se to „događa dve godine za redom“, a na pitanje da li je to zbog izbora, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je odgovorio da o tome zna koliko i novinari.

“ Naš odnos s državom je malo složeniji, mi ulazimo u česte sudare s državom, neke naše predloge ne prihvate odmah, ali se desi da budu prihvaćeni u drugoj ili trećoj literaciji“, rekao je Petrović komentarišući česte kritike rada Fiskalnog saveta.

Kao primer, naveo je uvođenje švajcarske formule za povećanje penzija što je Fiskalni savet tražio još za 2019. godinu i bio kritikovan, a sada ga Vlada Srbije uvodi.

„Čak i kada nešto što Vlada ne prihvata naša je uloga da damo analizu da poslanici vide, i da javnost preko novinara sazna, pa da može da objektivno rasuđuje“, zaključio je Petrović.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da je uloga ovog tela da prepozna koja su raspoloživa sredstva i šta su prioriteti.

„Na nivou gradova i opština možemo da kažemo da nedostaje osnovna komunalna infrastruktura, i to treba da bude prioritet, a onda, ako vlast ima novca, i za druge programe. Mi ne ocenjujemo da li je dobro ili loše, to je na građanima“, odgovorio je Vučković na pitanje novinara o opravdanosti ulaganja na rekonstrukciji trgova u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.