U trendu

Fokskon očekuje da će u Kini nastaviti punu proizvodnju krajem decembra

TAJPEJ – Dobavljač kompanije „Epl“, „Fokskon“ očekuje da će njegova fabrika u Džengdžouu u Kini, pogođena korona virusom, nastaviti punu proizvodnju krajem decembra do početka januara, saopštio je danas izvor „Fokskona“.

Fabrika u Džengdžouu bori se sa strogim mera ograničenja protiv korona virusa, koja su podstakla nezadovoljstvo među radnicima zbog uslova u fabrici, preneo je Rojters.

Proizvodnja Epl uređaja prekinuta je uoči božićnih i januarskih lunarnih novogodišnjih praznika, pri čemu su mnogi radnici morali da se izoluju kako bi se borili protiv širenja virusa ili su pobegli iz fabrike.

Nakon novembarskih nemira, u kojima su se radnici sukobili sa osobljem obezbeđenja, „Fokskon“ je mogao da utiče na više od 30 odsto novembarske proizvodnje u Džengdžouu, izvestila je britanska agencija prošlog meseca pozivajući se na izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Analitičari kažu da „Fokskon“ sklapa oko 70 odsto Ajfon telefona, a fabrika u Džengdžou proizvodi većinu premium modela, uključujući Ajfon 14 Pro.

„Kapacitet se sada postepeno obnavlja sa novim kadrovima“, rekla je osoba koja ima saznanja o ovom pitanju.

Prema izvoru, koji nije želeo da bude imenovan, „Fokskon“ i lokalna vlada naporno rade na zapošljavanju, ali ostaje mnogo neizvesnosti.

Izvor je naveo i eventualne strahove koji bi neki radnici mogli da imaju u vezi sa radom za kompaniju, nakon što su fabriku pogodili protesti prošlog meseca koji su ponekad postajali nasilni.

Drugi izvor „Fokskona“ upoznat sa ovim pitanjem rekao je da se kompanija nada da će nastaviti punu proizvodnju „što je pre moguće“, ali nije mogao da pruži vremenski okvir.

„Situacija se stabilizovala“, rekla je ta osoba, misleći na proteste i vladino ublažavanje mera ograničenja usmerenih protiv korona virusa.

Tajvanska kompanija je prošlog meseca saopštila da očekuje blagi pad prihoda u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.