U trendu

Folksvagen daje 7,8 milijardi evra za sporne dizele

Nemački proizvodjač automobila Folksvagen (Volkswagen) saopštio je danas da je odvojio 7,8 milijardi evra za otkup ili popravku dizel automobila u koje je ugradjen softver za varanje na testovima izduvnih gasova.

To je deo sume od 16,2 milijardi evra koja je pripremljena za pokrivanje troškova skandala s varanjem na testovima izduvnih gasova. Još sedam milijardi evra je pripremljeno za kazne i pravne troškove širom sveta.

Analitičari, medjutim, kažu da će konačni trošak biti znatno viši kada se uključe posledice manje prodaje. Folksvagen navodi da su to troškovi za koje trenutno zna.

Folksvagen je prošle nedelje saopštio da je imao gubitak od 1,5 milijardi evra u 2015, pošto je godinu dana ranije imao profit od 11,1 milijardu evra.

Nemačka kompanija trenutno radi na rešenju spora s vlastima SAD, gde je prvo izbio skandal s varanjem. Folksvagen navodi da to rešenje obuhvata ponudu da otkupi najviše 500.000 od 600.000 spornih vozila.

Direktor Folksvagena Matijas Miler rekao je danas da su opoziv i popravka automobila najvažniji zadatak kompanije sve dok i poslednji auto ne bude u redu.

Miler je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je poslovanje kompanije „u osnovi zdravo“, kao i da će se u narednom periodu više fokusirati na električna vozila.

Električna vozila će biti jedan od novih Folksvagenovih obeležja s 20 modela do 2020. godine, rekao je Miler.

Folksvagen je do skandala s varenjem na testovima naglasak stavljao na dizel tehnologiju.

Skandal je izbio jesenas kada je obelodanjeno da je Folksvagen u dizel automobile ugradjivao softver za varanje na testovima emisije gasova. Zahvaljujući tom softveru, automobili su prolazili testove emisije u laboratoriji ali su na putevima ispuštali znatno veće zagadjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.