U trendu

Folksvagen odlaže izgradnju fabrike baterije u Istočnoj Evropi, prioritet SAD

BERLIN – Nemački proizvođač automobila Folksvagen odložio je planiranu izgradnju fabrike baterije u istočnoj Evropi i dao prioritet sličnom postrojenju u Severnoj Americi, usled procene da bi mogli dobiti 10 milijardi evra subvencije od vlade SAD.

Odluka je usledila kao rezultat finansijskih podsticaja administracije predsednika Džoa Bajdena od 369 milijardi dolara za izgradnju zelene tehnologije, koji mame evropske kompanije za razvoj u SAD.

Najveći evropski proizvođač automobila rekao je zvaničnicima EU da očekuje da će dobiti 9 do 10 milijardi evra iz subvencija i zajmova prema Zakonu o smanjenju inflacije predsednika SAD i drugih američkih izvora.

Folksvagen je „čekao“ da vidi kako će EU odgovoriti na podsticaje Vašingtona pre nego što nastavi sa planiranom izgradnjom fabrike u istočnoj Evropi, saopštili su iz kompanije, a prenosi Fajnenšl tajms.

Planovi u Severnoj Americi napredovali su brže nego što se očekivalo i prevazišli su donošenje odluka u Evropi.

IRA je izazvala uzbunu među evropskim kreatorima politike jer visokotehnološke industrije, kao što su proizvođači baterija, koji su godinama negodovali, posmatraju kako konkurencija iz Kine jača.

Evropska komisija će sledeće nedelje objaviti akt o industrijskoj nultoj toleranciji, kao deo odgovora na američki „zeleni“ nacrt, tako da nastoji da olabavi pravila o primeni subvencije na nivou EU, ali raniji nacrt koji je prošle nedelje predstavljen nije ispunio očekivanja.

Viši izvršni direktor u drugom evropskom proizvođaču baterija, koji je bio prisutan na prošlonedeljnom sastanku u Briselu, na kome je bila komesarka za konkurenciju Margret Vestager, rekao je: „Izgleda prilično loše. Bilo je odsustva konkretnih mera.”

Drugi proizvođači baterija, koji su prisustvovali sastanku, mogli bi da izaberu SAD umesto Nemačke, kada odlučuju o lokaciji svoje sledeće gigantske fabrike, osim ako Brisel ne pruža konkretnu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.