U trendu

Fon der Lajen: Deblokada Crnog mora – najvaĹžnija stvar

DAVOS – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je danas poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

„Najvažnije je odblokirati Crno more. Ovo je poziv Rusiji“, rekla je fon der Lajen u intervjuu za Rojters na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ona je ocenila da se kriza hrane pribliĹžava punom brzinom i da je potrebna neka vrsta dijaloga sa Moskvom da bi se „otključalo“ 20 miliona tona pĹĄenice blokirane u Ukrajini.

„Ne može biti ruski interes da zbog Rusije ljudi umiru od gladi u svetu“, navela je fon der Lajen i dodala da je potrebno pronaći rešenje za stvaranje koridora za transport hrane.

Rusija i Ukrajina zajedno učestvuju sa skoro jednom trećinom u svetskoj ponudi pšenice, a Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i ulja od repice.

Fon der Lajen je ocenila da bi Evropska unija trebalo da pojača sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju pružanjem olakšica poljoprivrednicima za druge useve ili za povećanje proizvodnje pšenice.

Što se tiče finansiranja obnove Ukrajine nakon rata, kaže da EU razmatra korišćenje zamrznutih sredstava ruske centralne banke i ruskih oligarha.

„Osnovni osećaj za pravdu nam govori da treba da sagledamo i razmotrimo to“, rekla je ona.

Baltičke zemlje pozivaju na konfiskaciju ruske imovine, uključujući rezerve centralne banke Rusije od 300 milijardi dolara, ali je nejasno da li bi takav postupak EU bio zakonit.

Ukrajina je 3. maja procenila sredstva za obnovu zemlje na 600 milijardi dolara.

„Nije to trivijalna stvar…razaranje Ukrajine je učinjeno potpuno neopravdanim ratom Rusije, i stoga, ako ceo svet pomogne u obnavljanju Ukrajine, Rusija bi takođe trebalo da podnese poĹĄten deo tog troĹĄka“, dodala je fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar