U trendu

Fon der Lajen: Gasni interkonektor menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi

Zvaničnici EU i regiona ukazali su danas, na otvaranju gasnog interkonektora izmedju Grčke i Bugarske, na značaj tog projekat za stabilnost regiona i njegov značaj za energetsku bezbednost Evrope.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na ceremoniji u Sofiji da je gasovod važan doprinos ka ograničavanju Rusije da koristi svoje rezerve gasa i nafte da ucenjuje i kažnjava EU.

Danas je pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke, a na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

„Ovaj gasovod menja energetsku bezbednosnu situaciju u Evropi. Ovaj projekat znači slobodu“, rekla je fon der Lajen na ceremoniji kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, premijer Grčke i predsednici Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana.

Ona je rekla da je EU dala gotovo 250 miliona evra za finansiranje tog projekta.

„Ljudi u Bugarskoj i širom Evrope osećaju posledice ruskog rata. Ali zahvaljujući projektu kao što je ovaj, Evropa će imati dovoljno gasa za zimu. Evropa ima sve što joj treba da se oslobodi zavisnosti od Rusije. To je pitanje političke volje“, rekla je fon der Lajen.

Ona je rekla da projekat ohrabruje region da bude na pravom putu.

Bugarski predsednik Rumen Radev je rekao da je ovim prokjektom najzad stvorena prava prilika za diverzifikaciju dotoka energenata regionu i Evropi.

Radev je rekao da to nije samo projekat infrastrukture nego simbol rastućeg potencijala regiona, saradnje i zajedničke strategije za više pouzdanih bezbednijih izvora energije.
„To je gasni koridor koji pruža nove prilike ne samo za Grčku i Bugarsku nego za mnoge zemlje centralne i južne Evrope“, rekao je Radev i dodao da u regionu moraju da razvijaju zajedničku viziju po pitanju zajedničke budućnosti.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis naglasio je da će ovaj energetski most „drastično promeniti energetsku kartu“ regiona.

„Početak rada ICGB (interkonektora) predstavlja značajan momenat ne samo za Jugoistočnu Evropu nego i šire jer će povećati bezbednost izvora za sve povezane zemlje na Balkanu“, rekao je Micotakis i ukazao na današnje prisustvo ceremoniji šefova država i vlada Srbije, Severne Makedonije i Rumunije.

On je rekao da nije samo veliki značaj što će biti obezbedjene veće količine energije koje će opsluživati više zemalja Evrope već je to gasovod koji će povezati evropske države koje dele iste evropske vrednosti solidarnosti i regionalne saradnje.

„Mislim da je to izraz našeg odredjenja da zajednički odgovorimo na buduće izazove, i to jeste značajno, ali takodje možemo zajedno da promovišemo prosperitet našeg naroda, rekao je Micotakis i pozdravio reči predsednice Evropske komisje Ursule fon der Lajen koja je podvukla značaj jače evropske saradnje.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gasni interkonektor Grčka – Bugarska povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.

Sprovodjenje tog projekta ima za cilj da obezbedi diverzifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi region.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar