U trendu

Fond solidarnosti radnicima isplatio 292 miliona u 2018.

BEOGRAD – Državni Fond solidarnosti je prošle godine kroz 1,6 hiljada rešenja radnicima čije su firme otišle u stečaj isplatio ukupno 292 miliona dinara najviše na ime neisplaćenih zarada, rečeno je Tanjugu u Fondu solidarnosti koji radi kao deo Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Zaposleni iz firmi koje su otišle u stečaj novac koji im se duguje tražili su kroz 3 hiljade zahteva, kaže Milica Lukešević direktorka Fonda solidarnosti a doneto je oko 1,6 hiljada pozitivnih rešenja od čega se 98 odsto odnosilo na isplatu neisplaćenih zarada.

„Osnovni razlog za odbijanje zahteva je neblagovremenost podnetih prijava. Mi nemamo zakonskog osnova da ih uvrstimo u proceduru ako su podnete posle roka od 45 dana od sudske potvrde potraživanja. Vlada Republike Srbije je prošle godine opredelila 492 miliona dinara za isplatu ovih naknada za bivše zaposlene međutim Fond Solidarnosti je uspeo da isplati 292 miliona dinara a ostala sredstva su vraćena u budžet“, kaže ona.

Isplate iz Fonda solidarnosti za ono što im se duguje u stečajnom postupku prošle godine ostvarili su bivši zaposleni iz 68 privrednih subjekta sa teritorije 43 opštine, a Milica Lukešević ističe primer „GOŠA-fabrika šinskih vozila“ gde je kroz 369 pozitivno rešenih zahteva Fond solidarnosti krajem prošle godine isplatio ukupno 114 miliona dinara.

Nadležnosti Fonda utvrđene su Zakonom o radu a njegova svrha je obezbeđivanje i isplata neisplaćenih potraživanja bivših zaposlenih u privrednom subjektu, svejedno da li on bio u privatnom ili državnom vlasništvu, nad kojim je otvoren stečajni postupak.

Uslov je da su im rešenjem Privrednog suda priznata potraživanja u Prvom isplatnom redu novac preko fonda bivši zaposleni mogu da zatraže za neisplaćene zarade i naknade zarada, bolovanja do 30 dana, neiskorišćeni godišnji odmor, otpremnine zbog odlaska u penziju, naknade šteta zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja a imaju pravo i na doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, i to za ograničeni vremenski period.

Bivši radnici firmi koje su pale u štečaj prava ostvaraju podnošenjem pismenog zahteva čiji je formular dostupan na internet sajtu Fonda solidarnosti a kada ih isplati Fond solidarnosti preuzima njihova potraživanja i naplaćuje ih od novca dobijenog prodajom imovine firme u stečaju, kaže Milica Lukešević.

Fond je prošle godine isplaćivao do najviše 9 bruto minimalnih mesečnih zarada što je iznosilo 338 hiljada dinara a kako je minimalna cena radnog sata u 2019. godini povećana za 10 dinara i radnici kojima firme u stečaju duguju zarade imaće priliku da ostvare veći iznos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.