U trendu

Forbs: I milijarderi plaču…

Nestabilne berze, cene nafte u padu i jačanje dolara doveli su do dinamičnih promena među svetskim bogatašima i do znatnijeg pada njihove imovine, prvi put od 2009. godine, navodi magazin Forbs.

Tako je rekordni broj milijardera od 1.826 u 2014. u prošloj godini pao na 1.810, dok je njihovo ukupno bogatstvo manje za 570 milijardi dolara, navodi Forbs.

Najviše para izgubio je Karlos Slim, meksički telekomunikacijski magnat, čije bogatstvo je u poslednjih godinu dana smanjeno je za 27,1 milijardu dolara.

Sa spiska najbogatijih ljudi sveta u 2015. godini otpalo je 221 ime, a njihovim redovima priključilo se 198 pridošlica, piše magazin.

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, ponovo je na vrhu liste najbogatijih i pored toga što je i njegovo bogatstvo smanjenjo, a najviše je skočio osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg, čiji je imetak veći za 11,2 milijarde dolara. Zakerberg sada ukupno ima 44,6 milijardi dolara i šesti je na spisku najbogatijih.

Samo su dve žene među 20 najbogatijih, a to su vlasnica L“Oreala, Lilijan Betankur, i kćerka osnivača Volmarta Elis Volton.

(Tanjug)