U trendu

Ford ukida 7.000 radnih mesta (VIDEO)

Proizvodjač automobila Ford ukida oko 7.000 radnih mesta u administraciji i upravi, takozvanih belih kragni, što čini 10 odsto ukupne radne snage.

Kompanija je saopštila danas da preduzima veliko restrukturiranje i planira da ukine hiljade radnih mesta do avgusta.

Ovim planom, kako se navodi, će biti uštedjeno oko 600 miliona dolara godišnje eliminisanjem birokratije i povećanjem broja radnika po menadžeru.  

U SAD će biti smanjeno oko 2.300 radnih mesta kroz otpremnine i otpuštanja, a oko 1.500 je već ukinuto na taj način. Oko 500 zaposlenih će biti otpušteno ove nedelje.

U poruci zaposlenim generalni direktor Džim Heket rekao je da će četvrti talas restrukturiranja početi u utorak a većina ukidanja radnih mesta će biti završeno do 24. maja.

On je rekao da mora da se „smanji birokratija, osnaže menadžeri, ubrza donošenje odluka, usmeri na najvredniji rad i smanjenje troškova“ da bi  Ford uspeo u konkurentnoj industriji .

U SAD je oko 1.500 ljudi zaposlenih u administraciji napustilo kompaniju svojevoljno od kada je počelo restrukturiranje prošle godine, neki od njih su uzeli otpremnine. Oko 300 je otpušteno, a još 500 će biti otpušteno počevši od ove nedelje.

Najveći broj radnika iz ovog sektora u Fordu nalaze se u sedištu kompanije u Dirbornu u američkoj držav Mičigen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.