U trendu

Fortenova grupa najavila investicije od 130 miliona evra

ZAGREB – Fortenova grupa najavila je danas investicije u narednoj godini od ukupno 130 miliona evra.

Kompanija je u ovoj godini u najvažnije investicije uložila ukupno 125 miliona evra, rečeno je na predstavljanju rezultata u u pogonu Jane u Gorici Svetojanskoj.

Najveća pojedinačna investicija Fortenova grupe je u Dijamant, a projekat je vredan 29,3 miliona evra i uskoro kreće u realizaciju.

Fortenova grupa je saopštila da u dve godine u privredu Hrvatske i regiona investira ukupno 255 miliona evra.

Kompanija je predstavila i najvažnije rezultate iz poslovanja za devet meseci 2021. prema kojima je ukupni konsolidovani prihod Fortenova grupe 54 odsto veći nego u odnosu na isti period 2020. te je iznosio 22 milijarde kuna.

Dodatno je porastao i profit, pa je u devetomesečnom poslovanju ostvarena neto dobit od 1,3 milijarde kuna što predstavlja poboljšanje od 1.855 miliona kuna u odnosu na gubitak ostvaren u devet meseci 2020.

Najveća kapitalna ulaganja Fortenova grupe u proizvodnom segmentu su u novu, tehnološki najsavremeniju, aseptičku liniju na kojoj će se u Jani puniti osvežavajuća bezalkoholna pića i čija je instalacija u završnoj fazi vredna 11,5 miliona evra, te u novi pogon za presovanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1.200 t na dan i novu klanicu u PIK-u Vrbovec.

Čan Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je rekao da je razrađen inovativni poslovni plan koji će maloprodaji doneti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih maloprodajnih objekata širom regiona, nove distribucijske centre od kojih je najveći distribucijsko-logistički centar Merkatora u Ljubljani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.