U trendu

Fortenova grupa povećala dobit-EBITDA za 14 odsto

ZAGREB – Fortenova grupa, koja od 1. maja iskazuje rezultate konsolidovane s Merkatorom, zabeležila je u prvoj polovini ove godine povećanje konsolidovanog prihoda iz kontinuiranog poslovanja od 35 odsto, u odnosu na isti period 2020, saopštila je ta kompanija.

Takođe, prilagođena konsolidovana EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije) za prvih šest meseci 2021. porasla je za 14 odsto, a grupa je zabežila neto dobit u iznosu od 318 miliona kuna, za razliku od gubitka zabeleženog u istom periodu 2020. godine.

Na kraju prvog polugodišta 2021. grupa je, pored toga, imala 1,8 milijardi kuna novčanih sredstava na svojim računima, zadržavajući tako snažnu poziciju likvidnosti, rečeno je na predstavljanju polugodišnjih rezultata poslovanja Fortenova grupe.

„S konsolidovanim prihodima iz kontinuiranog poslovanja od 12 milijardi kuna, prilagođenom konsolidovanom EBITDA-om u iznosu od 1,1 milijarde kuna i 318 miliona kuna neto dobiti, s ponosom možemo reći da je iza nas najbolje prvo polugodište ikada, ne samo zbog ostvarnih rezultata, nego i zbog uspešnog zaključenja nekoliko velikih projekata koji su grupu postavili na put jačanja profitabilnosti. Pre svega, to je poslovna integracija Merkatora i njegova konsolidacija u naše finansijske izveštaje od 1. maja 2021″, rekao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Kad je reč o nekonsolidovanim rezultatima osnovnih delatnosti koji se odnose na 21 kompaniju u poslovnim područjima Maloprodaja, Prehrana i Poljoprivreda Fortenova grupe, ukupni ostvareni neto prihod od prodaje bio je 2,4 odsto veći, EBITDA je porasla za 12,5 odsto, dok je EBIT (dobit pre kamata i poreza) bio veći za 39,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar