U trendu

Forum: Visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je danas da su visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta Ministarstva energetike pod nazivom „naplata grejanja prema utrošku“.

U saopštenju se navodi da je grejanje u Nišu dva i po puta puta skuplje nego u Beogradu, iako se za grejanje koristi isti energent, a razlika je u tome što se grejanje u Nišu obračunava po utrošku, a u Beogradu po kvadratnom metru.

„Za stan od 84 kvadrata u Beogradu u opštini Palilula decembarski račun iznosio je 9.327 dinara. Za stan površine 79,4 kvadrata u Nišu, takođe u opštini Palilula, za isti mesec račun za grejanje iznosio je 23.528 dinara“, naveli su u Forumu.

U Forumu podsećaju da su, kada je počela debata o prelasku na naplatu po utrošku, zahtevali da se prvo stvore uslovi za primenu tog modela, odnosno da se najpre izvrši izolacija zgrada i da se u svim stanovima postave kalorimetri.

„Naš zahtev nije uvažen uz izgovor da se zakoni moraju poštovati. Medjutim, da se zakoni ne moraju poštovati dokaz je to da grad Beograd i dalje vrši naplatu grejanja po kvadratnom metru a ne po utrošku“, naglasili su u Forumu.

Na ovaj način, dodaju, primenom evropskih normi bez analize uticaja na njihov život, gradjani Srbije postaju žrtve brzopletog donošenja zakona.

„Očekujemo donošenje adekvatnih mera i odluka, kako bi svi gradjani Srbije imali jednak tretman u pristupu uslugama od opšteg ekonomskog interesa, i kako daljinsko grejanje ne bi bilo privilegija bogatih“, istakli su u Forumu.

U ovom Centru su podsetili da niška Gradska toplana postoji 44 godine, ali su zahtevi gradjana za isključenje sa sistema daljinskog grejanja bili nepoznanica sve dok se nije prešlo na naplatu utrošku. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar