U trendu

Forum za energetsku bezbednost Evroazije 26. i 27. oktobra

BEOGRAD – Međunarodna konferencija o energetskoj bezbednosti Evroazijskog prostora biće održana u petak i subotu, 26. i 27. oktobra, u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Organizatori su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija ‘Enerdžipakt’, saopštila je Vlada Srbije.

Cilj „Foruma za energetsku bezbednost Evroazije“ je povezivanje glavnih međunarodnih aktera da kroz konferencije pozicionira energetsku, infrastrukturnu i bezbednosnu saradnju kao pokretača regionalnih i međuregionalnih integracija i čuvara mira i stabilnosti u regionima Evrope, Bliskog istoka, severne Afrike i Azije.

Konferenciju će svečano otvoriti ministar rudarstva Aleksandar Antić, a prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvoriće sesiju drugog dana konferencije.

Forum će biti organizovan u tri sesije: pokretanje Evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednosti snabdevanja naftom i gasom biće među najvažnijim prioritetima foruma.

Incijativom regionalnog povezivanja bi trebalo da se uspostavi energetska efikasnost, kako bi se obezbedilo sigurno i efikasno snabdevanje električnom energijom, kao i prekogranična trgovina duž evroazijskog koridora.

Taj koncept predlaže podelu u bezbednosne regione, kako bi svaki region bio pokriven jednim od centara regionalne saradnje.

Evroazijski omladinski savet je sastavni deo međunarodne konferencije, koji će okupiti studente i mlade stručnjake sa raznih univerziteta na evroazijskom prostoru.

Ovo okupljanje ima za cilj da pruži platformu na kojoj mladi mogu razmeniti svoje stavove o rastućim izazovima političkih i ekonomskih integracija na prostoru Evroazije.

Evroazijski omladinski savet ima nameru da podstakne akademske i profesionalne veze među mladima na prostoru Evroazije, promovišući institucionalizaciju ove saradnje i među evroazijskim univerzitetima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.