U trendu

Fosilna goriva zabranila lani 43 grada u svetu

PARIZ – Broj gradova koji su delimično ili potpuno zabranili fosilna goriva skočio je 2020. godine pet puta na 43, dok 1.300 gradova sa ukupno milijardu stanovnika ima ciljeve ili politike obnovljive energije, prema danas objavljenom izveštaju tink-tenk grupe REN21 (Renewable Energy Network21).

U Izveštaju o globalnom statusu obnovljivih izvora u gradovima za 2021, navodi se da su gradovi u kojima živi 55 posto svetske populacije odgovorni za 75 procenata globalnih emisija, prenosi agencija Anadolija.

Grupa REN21 ističe da je brza zamena fosilnih goriva obnovljivom energijom u sistemu grejanja, hlađenja i transporta presudan faktor za uspeh klimatskih strategija gradova.

„Zbog svog velikog uticaja na klimu, gradovi su najbolji izbor za planiranje, razvoj i izgradnju obnovljive budućnosti. Ali, prečesto je njihov potencijal za takvu preobrazbu u velikoj meri nedovoljno iskorišćen“, kaže izvršna direktorka REN21, Rana Adib.

Dodaje da je u urbanim i gusto naseljenim sredinama težak posao pretočiti ambicije o niskoj emisiji ugljenika u stvarnost, te da nacionalne vlade treba novac, kapacitete i pre svega zakonodavnu moć da prepuste lokalnim vlastima.

Pored 43 grada, koja su zaključno s prošlom godinom uvela zabranu fosilnih goriva za grejanje i transport, što je pet puta više nego 2019, u izveštaju se otkriva da to uskoro namerava da učini još 20 gradova.

Prema izveštaju, prošlogodišnje zaključavanje koje je naglo paralisalo saobraćaj, i potpuna promena načina života, rezultirali su čistijim vazduhom i manje bučnim okruženjem i „omogućili građanima da vide kako izgledaju alternative krcatim putevima i zagađenom nebu“.

U dokumentu takođe piše da na globalnom nivou 830 gradova u 72 zemlje ima obavezujuće ciljeve obnovljive energije, a oko 800 sprovodi mere podrške za projekte obnovljivih izvora u svojim gradovima.

Više od 10.500 gradova u svetu usvojilo je ciljeve za smanjenje emisije CO2, dok se oko 800 obavezalo prošle godine na neto nultu emisiju, što je za preko 100 gradova više nego 2019, pokazuje ovaj izveštaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar