U trendu

Francuska gradi 12 podmornica za Australiju

Francuska je pobedila Japan i Nemačku na tenderu i dobila ugovor vredan 40 milijardi dolara za izgradnju flote 12 novih podmornica za Australiju, što je jedan od najunosnijih ugovora u vojnom sektoru, izjavio je danas australijski premijer Malkolm Turnbul.

U trci ya dojanje ugovora učestvovali su nemački Tisenkrup i japanske kompanije Micubiši hevi indastriz i Kavasaki hevi indastriz, čije se njihovo neiskustvo u globalnim vojnim ugovorima pokazalo kao presudno za davanje prednosti francuskoj državnoj kompaniji iz vojne industrije DCNS-u, prenosi britanska agencija Rojters.

Pomenuti ugovor će imati veliki uticaj na otvaranje radnih mesta u australijskom sektoru brodogradnje.

DCNS je, kako navodi Rojters, predložio dizel-električnu verziju nuklearne podmornice tipa „barakuda“, teške 5.000 tona.

Ovaj ugovor će, prema oceni francuskog ministra odbrane Žan-Iv Le Drijana, doneti otvaranje na hiljade radnih mesta u Francuskoj.

„To će značiti hiljade radnih mesta u Francuskoj, jer je reč o dugoročnom ugovoru. U “braku“ smo se sa Australijom u narednih 50 godina“, reako je Le Drijan za radio Evropa 1.

Pobeda francuske državne kompanije DCNS Grup je znak poverenja u francusku vojnu industriju, ocenjuje Rojters, dodajući da Australija nastoji da poveća vojnu potrošnju kako bi zaštitila svoje strateške i trgovinske interese u azijsko-pacifičkom regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.