U trendu

Francuska i Nemačka danas „oči u oči“ oko „Severnog toka 2“

BRISEL – Savet Evropske unije danas će glasati o direktivi koja ima za cilj proširenje evropske regulative o unutrašnjem energetskom tržištu na energetske projekte koji počinju da se grade u trećim zemljama, kao što je na primer „Severni tok 2“ koji bi trebalo da se proteže od Rusije do Nemačke.

Francuska je odlučila da podrži tu direktivu i da potencijalno osudi na propast 11 milijardi dolara vredan energetski projekat, što bi, kako ocenjuje američki magazin „Forin polisi“, moglo da razljuti Nemačku koja istinski želi izgradnju tog gasovoda sa Rusijom.

SAD godinama pokušavaju da spreče izgradnju tog gasovoda u Evropi, a Francuska je sada možda pronašla način da ga „ubije“, ocenjuje taj magazin, i dodaje da bi promena regulativa u oblasti energetike, o čemu se raspravlja više od godinu dana u različitim oblicima, mogla imati uticaja i na daleko više projekata.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da se očekuje da će Pariz podržati revidiranu direktivu o projektu gasovoda „Severni tok 2“, dodajući da radi sa partnerima, uključujući Nemačku, na mogućim izmenama predloženog teksta.

„Cilj revizije direktive o gasu je primena pravila Trećeg energetskog paketa na sve cevovode s trećim zemljama koji ulaze u Evropu. Revidirana direktiva bi se primenila i na projekat „Severni tok2“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Anje von der Mel novinarima tokom dnevnog onlajn brifinga, navodi Rojters.

„Francuska namerava da podrži usvajanje te direktive. Nastavljamo rad sa našim partnerima, posebno sa Nemačkom, na mogućim promenama teksta“, dodala je ona.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert je izjavio danas da su Nemačka i Francuska u stalnom kontaktu, nakon što je Francuska najavila podršku predlogu EU o regulisanju tog gasovoda.

Zajbert je odbio da komentariše planove Francuske uoči glasanja EU o tom pitanju. Kancelarka Angela Merkel je izjavila juče da Nemačka neće postati zavisna od Rusije zbog gasa koji bi se dopremao ruskim gasovodom „Severni tok 2“.

Izgradnji ovog gasovoda se protive istočnoevropske, nordijske i baltičke zemlje, ali i SAD, koje smatraju da novi cevovod, dužine 1.225 km, drži EU kao taoca Moskve, dok druge, pre svega Nemačka, daju prednost ekonomskim koristima.

Ako predlog EK o gasnoj regulativi dobije dovoljnu podršku od 28 država članica Unije, pregovori o konačnom nacrtu pravila bi mogli da počnu već sledeće nedelje pošto je Evropski parlament već podržao plan.

Za nastavak izgradnje ovog gasovoda je presudno to koliko će brzo regulativa biti usvojena. Ona predviđa stroža pravila za nove infrastrukturne projekte, ali je izgradnja „Severnog toka 2“ u toku, napominje britanska agencija.

Svako kašnjenje u izgradnji gasovoda bi oslabilo poziciju Moskve u pregovorima s Ukrajinom o novom sporazumu o tranzitu gasa posle 2019. godine i stvorilo neizvesnost Gaspromovim partnerima na projektu – nemačkim kompanijama Uniper i Vinteršel, anglo-holandskom Šelu, austrijskom OMV-u i francuskom Anžiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar