U trendu

Francuska pozvala SAD da podrže reformu poreskih propisa

PARIZ – Francuska je pozvala danas Sjedinjene Države da odbace svoje rezerve prema reformi međunarodnih poreskih pravila i predložila određivanje minimalne korporativne poreske stope od 12,5 odsto.

Naime, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) trenutno je usred najveće revizije međunarodnih poreskih pravila koja datiraju još iz 20-ih godina prošlog veka, prenosi agencija Rojters.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je, na poreskoj konferenciji u OECD-u, rekao da Francuska podržava najnovije predloge te organizacije i da bi trebalo da ih podrže i SAD.

„Postojala je zabrinutost, računamo na to da ste rešeli sva strahovanja Amerikanaca u vezi sa prvim stubom reformi i da više nema razloga da bilo ko ne podrži predlog OECD-a“, rekao je Le Mer.

Dok bi prvi stub reformi revidirao ovlašćenja vlada u vezi sa oporezivanjem kompanija na njihovim teritorijama, drugi stub ima za cilj utvrđivanje jednog međunarodnog okvira o minimalnom korporativnom porezu.

Iako podržava reviziju poreskih pravila, zvanični Vašington je u prošlosti u više navrata izrazio zabrinutost da će se ona usredsrediti na američke internet gigante, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.