U trendu

Francuska spremna da natera štrajkače da se vrate na posao

PARIZ – Francuska vlada je saopštila danas da je spremna da natera zaposlene TotalEneržija koji štrajkuju da se vrate na posao u skladišta, pošto sindikat CGT i kompanija i dalje ne postižu dogovor oko plata, što znači otezanje višenedeljnog štrajka koji pogađa snabdevanje gorivom u zemlji.

„Ako bude potrebno, preduzećemo mere da deblokiramo raspoložive zalihe goriva u depou u Denkerku“, rekla je ministarka energetike Anjes-Panije Runašer, dodajući da se nada da će „stvari između CGT-a i TotalEneržija danas krenuti napred“.

Prvi razgovori između rukovodstva kompanije i sindikalnih lidera održani su u sredu, ali nisu rezultirali okončanjem štrajka, a jedan predstavnik sindikata je izjavio danas za Rojters da su radnici podržali proteste koji pogađaju četiri rafinerije i skladište goriva u Denkerku.

TotalEnerži je saopštio istovremeno da ne postoje uslovi za održavanje pregovora o platama sa svim sindikatima jer se obustave rada i razne blokade nastavljaju.

Francuska naftna kompanija je takođe objavila da će isplatiti jednokratni bonus zaposlenima.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je za RTL radio da TotalEnerži ima „mogućnosti, a samim tim i dužnost“ da poveća plate, dodajući da je kompanija „zakasnila“ s otpčinjanjem pregovora sa sindikatima imajući u vidu da je ostvarila veliki profit.

Predstavnik sindikalnog ogranka u kompaniji Eso Frans izjavio je juče da će se obustava rada, koja blokira dve rafinerije, takođe nastaviti.

Zbog dvonedeljnih štrajkova, koji su doveli do pada proizvodnje benzina u Francuskoj za više od 60 posto, svaka treća benzinska pumpa još uvek ima problema sa snabdevanjem gorivom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.