U trendu

Francuska uvodi eko-porez na sve letove iz zemlje

PARIZ – Francuska će uvesti eko-porez za sve vazduhoplovne kompanije koje lete iz Francuske ka destinacijama u drugim zemljama, saopštila je danas ministarka za saobraćaj Elizabet Born.

„Odlučili smo da uvedemo eko-porez na sve letove iz Francuske“, rekla je Born na konferenciji za novinare, precizirajući da će se taj namet uvoditi postepeno, prenosi agencija Rojters.

Prema njenim rečima, porez će iznositi oko 1,5 evra za avio-kartu u ekonomskoj klasi i devet evra za kartu u biznis klasi na letovima ka zemljama u Evropskoj uniji, dok će za letove van regiona EU biti do 18 evra za kartu u biznis klasi.

Porez neće biti uveden na tranzitne letove.

Očekuje se da će od 2020. godine po osnovu te naknade zemlja prikupljati oko 180 miliona evra (201,67 miliona dolara), navela je Born i dodala da će se tim sredstvima finansirati dnevni prevoz u Francuskoj.

Akcije Er Fransa i Lufthanze su povećale gubitke nakon ove vesti, potonuvši za 4,5 i 2,5 procenata, respektivno.

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona nastoji da pooštri ekološku regulativu, ali je morala da odustane od pokušaja povećanja poreza na dizel gorivo krajem prošle godine nakon nasilnih protesta pokreta „žutih prsluka“.

Francuska želi da nova Evropska komisija pojača napore za ukidanje globalnih poreskih olakšica za mlazno gorivo kako bi se smanjile emisije CO2, i zajedno sa Holandijom pokušava da ubedi druge evropske zemlje da više oporezuju avio-kompanije, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar