U trendu

Francuske energetske kompanije pozivaju na Å¡tednju energije

PARIZ – Direktori velikih francuskih energetskih kompanija pozvali su danas pojedince i kompanije da odmah ograniče potroÅ¡nju energije, kako bi se pripremili za preteću energetsku krizu.

„Moramo da radimo kolektivno na smanjenju naÅ¡e potroÅ¡nje, kako bismo povratili prostor za manevrisanje“, rekli su izvrÅ¡ni direktori AnÅŸi (Engie), EDF i Total u otvorenom pismu koje je objavio nedeljnik „Åœurnal di dimanÅ¡“.

U pismu koje su potpisali Katrin Mekgregor iz kompanija Anşi (Engie), Ŝan-Bernar Levi iz EDF-a i Patrik Pujane iz Total Enerşi (Total Energies) govori se o naglom padu isporuke ruskog gasa, kao i ograničenoj proizvodnji električne energije zbog problema sa odrşavanjem, prenosi Rojters.

Francuska ima za cilj da napuni svoja skladišta gasa do rane jeseni, izjavila je u četvrtak premijerka Elizabet Born.

Skladišta gasa u zemlji su trenutno popunjena 59 odsto.

Francuski mediji u martu su izvestili da je Vlada u pregovorima sa Total EnerÅŸi o povećanju kapaciteta za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG), nakon Å¡to su Sjedinjene DrÅŸave rekle da su spremne da povećaju isporuke Evropi.

„Preduzimanje akcija već ovog leta omogućiće nam da se bolje pripremimo na početku sledeće zime, posebno za očuvanje naÅ¡ih rezervi gasa“, navodi se u pismu rukovodilaca energetskih kompanija.

Dodaje se da napori da se ograniči potroÅ¡nja treba da uslede odmah i da budu „kolektivni i masovni“.

Takođe su naveli sopstvene napore da pronađu nove izvore gasa i izgrade plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u luci Avr, na severu Francuske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.