U trendu

Francuski ministar: EU može da ima svoj generativni sistem veštačke inteligencije za pet godina

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer (Le Maire) ocenio je danas mogućim da Evropska unija izgradi „u roku od pet godina“ sopstveni sistem generativne veštačke inteligencije (AI), koji će doprineti poboljšanju produktivnosti „inertne“ privrede.

„Generativna veštačka inteligencija će nam omogućiti da, prvi put u nekoliko generacija, povratimo produktivnost i da budemo efikasniji“, rekao je Le Mer na ekonomskim skupu na jugu Francuske.

Francuski ministar je rekao da se zalaže, pre postavljanja temelja za regulisanje veštačke inteligencije, za inovacije i investicije, i da se postavi cilj da u roku od pet godina EU ima svoj „OpenAI“, sa naučnicima i potrebnim algoritmima.

Nauka je ta koja će nam konačno omogućiti da povećamo produktivnost u pomalo inertnoj evropskoj ekonomiji, rekao je Le Mer.

Francuski ministar je sredinom juna naglasio potrebu da EU „ulaže i inovira“ u razvoj sistema veštačke inteligencije.

Šira javnost je otkrila ogroman potencijal sistema veštačke inteligencije krajem 2022. izdavanjem generatora uredničkog sadržaja ChatGPT kalifornijske kompanije OpenAI, koji može da piše eseje, pesme ili prevode za nekoliko sekundi.

Ali širenje lažnih slika na društvenim mrežama upozorilo je na rizike manipulacije mišljenjem i opasnosti za demokratiju.

Evropski parlament je u junu odobrio nacrt uredbe o veštačkoj inteligenciji i EU se nada da će do kraja godine zaključiti prvu uredbu u svetu koja ima za cilj regulisanje i zaštitu inovacija u tom strateškom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar