U trendu

Francuski ministar strahuje od ekonomskih posledica krize na Bliskom istoku

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer je danas, posle napada Irana na Izrael u nedelju, ocenio da bi dalje pogoršanje krize na Bliskom i Srednjem istoku imalo „težak ekonomski uticaj“.

„Događaji u Crvenom moru, rizici zaoštravanja na Bliskom i Srednjem istoku i nastavljanje sukoba u Ukrajini, kao geopolitički događaji negativno utiču na ekonomski rast“ – ​​rekao je Le Mer novinarima uoči prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Vašingtonu.

Iran je u nedelju stotinama dronova i projektila napao Izrael koji je zato tražio „sve moguće sankcije“ protiv Teherana.

Taj napad bez presedana je bio odgovor na napad koji se pripisuje Izraelu, na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, i nastalo je strahovanje od regionalnog sukoba, usred rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

„Pravi ekonomski rizici su geopolitički“ – rekao je Le Mer kojis matra da „izgledi privrednog rasta i napretka mogu biti razbijeni geopolitičkom realnošću“.

Danas je i predsednik Francuske Emanuel Makron tražio da se „učini sve da se izbegne požar“ na Bliskom istoku i upozorio da je Iran izazvao „duboko rascep“ i „ono što je time nastalo je „veoma opasno u smislu moguće reakcije“.

Uoči objavljivanja ažuriranih svetskih ekonomskih prognoza MMF-a, izvor iz Ministarstva privrede Francuske je u ponedeljak takođe ocenio da „geopolitički kontekst nije povoljan za rast i poverenje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.