U trendu

Francuski radio: Najavljeno povećanje minimalne zarade od 100 evra nije tačno

Radio Frans enfo (France info) danas je razjasnio najavljenu meru predsednika Emanuela Makrona koji je u dugo očekivanom obraćanju naciji kako bi smirio krizu „žutih prsluka“, najavio povećanje minimalne zarade od 100 evra mesećno počev od 1. januara, a to zapravo nije tako.

Reč je o povećanju bonusa za zaposlene, a ne „čisto“ povećanje minimalne zarade od 100 odsto mesečno kako se čini iz Makronovog govora.

„Makronova rečenica deluje zbunjujuće jer će zapravo biti povećan bonus dok zakon predvidja automatsko i već ranije utvrdjeno povećanje minimalne zarade od 25 evra. Ostalo povećanje se samo odnosi na bonuse a ne na čistu zaradu“, naveo je radio.

Navode francuskog radija potvrdili su i izvori Jelijseke palate koji su naveli da se to odnosi na ubrzane mere povećanja bonusa. Za sada je bilo predvidjeno da to bude 30 evra u aprilu 2019, 20 evra u oktobru 2020. i 20 evra u oktobru 2021, što je 70 evra do kraja Makronovog mandata. Prema novim merama, sve će biti tokom 2019. a ne do kraja mandata.

Kad se na to doda i 25 evra automatskog povećanja minimalne zarade od 1. januara to je oko 100 evra, upravo suma koju je pominjao Makron.

Radio Frans enfo dodaje da to povećanje ne podleže porezu tako da neće biti unet u obračun za penziju zaposlenog.  Dodaje da Makronova mera neće biti od koristi za zaposlene kolio bi bilo da je najavio povećanje plata.

Francuski mediji su danas pokušali da objasne delove Makronovog govora, koji nije uspeo da ubedi Francuze, dok su „žuti prsluci“ najavili da nastavljaju svoju mobilizaciju započetu 17. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar