U trendu

Francuzi i Kinezi od danas zajednički partneri SRB na metrou

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas zajednički memorandum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije „Power C hina“ i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl.

Memorandum o razumevanju za projekat Beogradsk metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe Alstom Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji Ežis rejl Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije Power Ćina Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i
infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonacelnika Goran Vesić, ambasador Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj- Falkoni.

Prva linija beogradskog metroa bi trebalo da ide od Makiškog polja preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva.

Druga linija će ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Projekat metroa jedan je od najvažnijh infrastrukturnih projekata za 2021. godinu.

Krajem prošle godine je ratifkovan međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Ministarstvo građevinarstva je ranije najavilo da bi prva linija metroa u Beogradu, od Makiškog polja do Mirijeva, mogla bi da bude gotova za tri godine od početka radova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.