U trendu

FS: Višak u budžetu iskoristiti za podsticanje rasta

BEOGRAD – Višak sredstava koji je tokom ove godine ostvaren u budžetu od oko 45 milijardi dinara trebalo bi iskoristiti za podsticanje privrednog rasta i investicije u infrastrukturu, prevashodno komunalnu i zaštitu životne sredine, ocenili su danas članovi Fiskalnog saveta na konferenciji za novinare u Beogradu.

Fiskalni savet ukazuje da najefikasnija poreska mera za posticaj privrednom rastu smanjenje fiskalnog opterećenja, kao i povećanje javnih investicija u infstrastrukturu, što je, navode, potrebno ne samo zbog ubrzanja privrednog rasta već i njenog lošeg stanja.

Članovi saveta preporučuju da se oko 20 milijardi dinara slobodnih sredstava iskoristi za smanjenje poreskog opterećenja na rad, a preostalih 25 do 30 milijardi dinara u infrastrukturu, komunalnu, pre svega, kao i zaštitu životne sredine.
Investicije u komunalnu infastrukturu i zaštitu životne sredine potrebno je i moguće povećati u 2020. za oko 130 miliona evra, kazao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je rekao i da je osnovni problem privrede Srbije nedovoljan privredni rast, koji je, kako ističe, ispod nivoa koji je potreban Srbiji, a pri tome Fiskalni savet predviđa dodatno usporavanje rasta naredne godine.

Preliminarna projekcija predviđa da bi on 2020. mogao da bude oko tri odsto, što je, kako je rekao, Petrović manje u odnosu na rast u drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

„Zato mislimo da dodatna sredstva treba iskoristiti za podsticanje privrednog rasta za sledeću godinu kako bi on mogao da bude veći u narednim godinama“, ocenio je Petrović.

Fiskalni savet upozorio je i da su rebalansom budzdeta za 2019. ova slobodna sredstva već dobrim delom potrošena, tačnije trećina viška sredstava (14 milijardi dinara), i usmerena ka rastu plata u državi od preko 9, 5 odsto.

Petrović smatra da je toliki rast plata ekonomski neopravdan i da će podstaći samo potrošnju, te kaže da bi bi opravdan rast od 5, 5 odsto.

„Novac dat u investicije efektniji je nego onaj uložen u potrošnju“, primetio je Petrović.

Povećanje plata u pojedinim sektorima, kako je rekao, urađeno je bez „neke prateće analize“.

Predstavnici Fiskalnog saveta naglasili su da je neopradvano što je samo za opremanje vojske i policije namenjeno 10 milijardi.

Istovremeno, ocenili su da uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija iz 2015. godine ima odložene pozitivne efekte na budžet.

„Uravnoteženi budžet u prethodnim godinama uticao je na smanjenje javnog duga, a uticaće i na smanjenje izdataka za plaćanje kamata“, kazao je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.