U trendu

FT: SAD dodaju na „crnu listu“ još osam kineskih preduzeća

LONDON – Sjedinjene Države će ove nedelje dodati na „crnu listu“ za investiranje još osam kineskih kompanija, među kojima je i najveći svetski proizvođač komercijalnih dronova ĐI Tehnolodži, objavio je danas Fajnenšel tajms (FT).

Američko Ministarstvo finansija će u četvrtak staviti na „crnu listu“ kineske kompanije „iz vojno-industrijskog kompleksa“ zbog njihove navodne umešanosti u motrenje manjinskih muslimanskih Ujgura, piše FT, pozivajući se na dva neimenovana izvora obaveštena o tom potezu.

Stavljanje na „crnu listi“ znači da će američkim investitorima biti zabranjeno da investiraju u preuzimanje vlasničkih udela u kompanijama koje su na listi, na kojoj se trenutno nalazi oko 60 firmi, prenosi Rpjters.

Portparol kineskog preduzeća ĐI je odbio da komentariše izveštaj FT-a, ali je podsetio da je prošle godine, iz istih razloga, kompanija stavljena na tzv. „listu entiteta“ američkog Ministarstva trgovine, koja podrazumeva da se zabranjuje prodaja američke tehnologije ili proizvodnih komponenti listiranim firmama.

Ministarstvo finansija SAD nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentarom.

Prema izveštaju FT-a, na „crnu listu“ za investiranje biće dodata i softverska firma za prepoznavanje slika Megvii, zatim proizvođač superkompjutera Dauning Informejšen Indastri, kompanija KlaudVok Tehnolodži specijalizovana za program prepoznavanja lica, grupa za sajber bezbednost Sjamen Meija Piko, kompanija za razvoj veštačke inteligencijie Jitu Tehnolodži i dve firme za računarstvo u oblaku – Leon Tehnolodži i Net Posa Tehnolodži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar