FT: Vlasnik Alibabe nestao iz javnosti nakon kritike vlasti?

PEKING – Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, pa mediji nagađaju da je nestao nakon što je u oktobru kritikovao kinesku vlast i pozivao na reformu sistema, navodi „Fajnenšel Tajms“.

Džek Ma se nije pojavio ni u poslednjoj epizodi vlastitog šou programa „Afrički poslovni heroji“ u kojem je bio jedan od sudija, a zamenila ga je izvršna direktorka Alibabe, Lusi Peng, dok je njegova fotografija uklonjena sa veb stranice, objavio je list.

Portparol Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju „zbog preklapanja u svom rasporedu“, prenosi britanski list.

Peking je pokrenuo kontrolu Maovih kompanija otkako je on u Šangaju 24.oktobra održao kontroverzni govor, u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa „klubom za penzionere“.

„Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo da reformišemo trenutni sistem“, rekao je tada Ma u govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije „Ant Group“ sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, koja je već imala odobrenje od kineskog nadzornog tela za vrednosne papire, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i zatražile od Ant grupe da restrukturira svoje poslovanje, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.