U trendu

G7 odbila zahtev da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama

BERLIN – Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je danas zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je nemački ministar energetike Robert Habek.

Nakon sastanka ministara energetike G7, Habek je rekao da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora, preneo je AP.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahteve, rekao je nemački ministar.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje je rekao da će Rusija tražiti isplatu u rubljama za gas koji se prodaje „neprijateljskim zemljama“.

Ekonomisti su kazali da je ovaj potez izgleda osmišljen da pokuša da podrži rublju, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje odgovorile sveobuhvatnim sankcijama Moskvi.

Međutim, neki analitičari su izrazili sumnju da će to funkcionisati.

Na pitanje novinara da li bi Rusija mogla da smanji isporuke prirodnog gasa evropskim kupcima ako odbiju zahtev za plaćanje u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u konferencijskom pozivu da očigledno neće isporučivati gas besplatno.

„U našoj situaciji teško da je moguće i izvodljivo baviti se dobrotvornim radom za Evropu“, naglasio je Peskov.

Upitan šta će se dogoditi ako Rusija „zavrne slavine“, nemački ministar energetike je rekao: „Spremni smo za sve scenarije“.

„Putinov zahtev da se ugovori konvertuju u rublje (znači) da je sateran uza zid, inače ne bi postavljao taj zahtev“, rekao je Habek i dodao da su Rusiji potrebne rublje za finansiranje rata, plaćanje trupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar