U trendu

G7 pokreće infrastrukturno partnerstvo da bi potisnula Kinu

ELMAU – Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta zvanicno je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo sa ciljem da potisne uticaj Kine u zemljama u razvoju.

Program G 7 je odgovor na takozvanu kinesku inicijativu Pojas i put, za koju zapadni zvanicnici dugo tvrde da hvata u zamku zemlje koje imaju dugove, investicijama koje više koriste Kini nego njihovim domaćinima, preneo je AP.

Bela kuća navodi da inicijativa nastoji da iskoristi 200 milijardi dolara američkih investicija u narednih pet godina, zajedno sa sličnim iznosom od saveznika iz G 7, kako bi se podstakao razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropa u periodu od narednih pet godina mobilisati 300 milijardi evra privatnih i javnih sredstava za finansiranje infrastrukture u zemljama u razvoju u okviru napora G7 da se suprotstavi kineskom projektu Pojas i put vrednom više triliona dolara.

„Na nama je da damo pozitivan i snažan investicioni impuls svetu i da pokažemo našim partnerima u zemljama u razvoju da imaju izbor i da nameravamo da iskoračimo u pravcu solidarnosti kako bismo zadovoljili njihove razvojne potrebe“, rekla je fon der Lajenova na danasnjoj konferenciji za novinare zajedno sa liderima Nemačke, Italije, Kanade, Sjedinjenih Država i Japana, preneo je Rojters

Dodaje se da će većina sredstava doći iz privatnog sektora, državnih fondova i globalnih razvojnih fondova, a ne direktnog novca poreskih obveznika.

SAD navode da napori koje podržava G 7 promovišu odgovorna ulaganja koja imaju za cilj dobrobit zajednica u kojima žive.

Među prvim inicijativama su investicija od dve milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli na jugozapadu Afrike, 320 miliona dolara za izgradnju bolnica u Obali Slonovace, na zapadu Afrike i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne trgovine energijom u jugoistočnoj Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar