U trendu

Gasi se osječka šećerana nakon 114 godina rada?

ZAGREB – Vrata osječke šećerane za sobom je zatvorila još jedna grupa od ukupno 230 radnika.

Lično uslovljeni otkazi i otpremnine potpisuju se od avgusta prošle godine, a da su otpuštanja u toku, potvrdili su i na Zavodu za zapošljavanje. Strahuje se da osječku fabriku šećera, nakon 114 godina rada, čeka stešaj i gašenje kao virovitičku, piše Dnevnik.hr

Bivši radnik šećerane Slavko Rikert kaže da ga je jedan kolega upravo obavestio da je i on potpisao rešenje o otkazu i da još jedna grupa radnika treba da ode do 28. februara.

„Ljudi se pozivaju, odlaze sa stimulativnim otpremninama po 3.000 kuna (396 evra) po godini staža i četiri bruto plate. S upravom nema kontakta, radnici su, što kaže kolega, šapatom otišli“, dodaje Rikert za Dnevnik.hr.

Haos je počeo nakon ukidanja kvota na evropskom tržištu 2017. godine. Pojavila se hiperprodukcija, uvoz jeftinog šećera, a od evropske pomoći za restrukturiranje industrije Hrvatska nije imala koristi jer je u EU uŠla kad je pomoć već bila podeljena.

Proizvodnja šećera u Hrvatskoj lani je pala na tek trećinu u odnosu na rekordnu 2014. Šećera nema ako nema sirovine, pa iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju nove mere.

U hrvatskoj industriji šećera kažu da posla ima još samo za jednu fabriku, i to ove godine. Nastave li se gašenja, Hrvatska bi od nekadašnjeg izvoznika šećera mogla da postane zemlja bez ijednog vlastitog zrna šećera, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.