U trendu

Gasovod Severni tok 1 zatvoren zbog redovnog remonta, zabrinutost oko mogućeg prekida

Gasovod koji vodi od Rusije ka Nemačkoj, Severni tok 1, zatvara se danas zbog redovnog godišnjeg remonta, uz zabrinutost Nemačke da bi, kada ti radovi budu završeni, Rusija mogla da obustavi protok gasa.

Gasovod Severni tok 1, glavni nemački izvor ruskog gasa treba da bude van pogona do 21. juna dok traje rutinski rad za koji operator kaže da uključuje testiranje mehaničkih elemenata i sistema automatizacije.

Operator je naveo da je protok gasa postepeno smanjen od 6.00 sati jutros, prenosi nemačka agencija DPA.

Nemački zvaničnici su sumnjičavi prema namerama Moskve, posebno pošto je ruski Gasprom prošlog meseca smanjio protok gasa preko Severnog toka 1 za 60 odsto.

Gasprom je naveo tehničke probleme koje uključuju gasnu turbinu koja pokreće kompresor koju je partner Simens Enerdži poslao u Kanadu radi održavanja a ona nije mogla da bude vraćena zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kanada je ovog vikenda saopštila da će dozvoliti da se isporuči taj važan deo Nemačkoj, navodeći velike teškoće s kojima bi se njena privreda suočila bez nedovoljnog snabdevanja gasom.

Nemački političari su odbacili ruska objašnjenja za prošlomesečno smanjenje isporuke gasa preko Severnog toka 1, navodeći da se radi o političkoj igri kako bi se unela neizvesnost i podigle cene.

Nemački vicekancelar Robert Habek rekao je da sumnja da bi Rusija mogla da navede „neki mali tehnički detalj“ kao razlog zbog koga ne nastavlja isporuke gasa preko gasovoda posle završenih radova na održavanju.

Nemačka i ostatak Evrope žure da smanje zavisnost od uvoza ruskih energenata. Nemačka koja je najveća evropska privreda dobija oko 35 odsto gasa iz Rusije.

Prošlog meseca Habek je aktivirao drugu fazu nemačkog trofaznog hitnog plana za snabdevanje prirodnim gasom upozoravajući zemlju da se suočava sa „krizom“ i da je pod rizikom posao skladištenja energenata za zimu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar