U trendu

Gasovod SRB-BUG gotov do oktobra 2023, sigurnije snabdevanje

DIMITROVGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Dimitrovgradu na obeležavanju početka radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske da će taj gasovod biti spreman za rad do oktobra 2023. i da će tada biti sigurnije snabedevanje prirodnim gasom i u našoj zemlji i regionu.

Radovi su počeli na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a Brnabićeva je istakla da je izuzetno važan projekat koji se realizuje zajedno sa EU partnerima i najbolji primer dobre saradnje.

Podsetila je da je taj projekat planiran još 2015. godine i da ga je EU proglasila za jedan od prioriteta.

Brnabićeva je rekla da je ukupna vrednost projekta u Srbiji 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, dok će preostalih 10,3 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije i oko 600.000 evra od Srbijagasa.

Premijerka je navela da je gasna interkonekcija projektovana za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

„To je dodatna veza sa Bugarskom, koja će se spojiti sa našom gasnom infrastrukturom u Nišu“, navela je Brnabićeva.

Takođe, istakla je da ćemo zbog toga imati sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i diverzifikaziju izvora snabadevanja, što će omogućiti već sigurnost snabdevanja i dalji razvoj distributivne mreže u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

„Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, će za nas značiti kvalitetniji život svih u Srbiji – nove investicije i radna mesta“, rekla je premijerka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emeanuel Žiofre je istakao da je taj projekat još jedan korak ka povezivanju Srbije i EU.

„Danas počinjemo projekat koji će značajno povećati količinu gasa za domaćinstva i industriju“, naglasio je Žiofre i istakao da će Srbij zahvaljujući tom gasovodu imati veći izbor i biti manje zavisna od postojećih izbora. Pomazemo da se razdvoje delatnosti i poveća konkurencija“, naveo je on.

Dodao je da EU za taj projekat izdvaja oko 75 miliona evra.

Takođe, Žiofre je poručio da će Srbija morati da završi razdvajanje delatnosti u gasnom sektoru, kao i da omogući pristup trećim licima gasnoj mreži.

Naglasio je da će to sve značiti bolje cene za potrošače u Srbiji.

„Ovaj projekat je simbol odnosa Srbije i EU – konekcija puna energije“, dodao je on

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.